Vstopna stranVsebinaArhiv

Kitajska doma

Besedilo: Ralf Čeplak Mencini
Fotografiji: z dovoljenjem Etnografskega muzeja

Kitajska doma

Ali veš, kdo je vsak peti prebivalec našega planeta? Si predstavljaš, kako bi bilo, če ne bi poznali papirja, na katerega pišeš v šoli?Še dobro, da so ga izumili že pred stoletji. Pa veš, kdo? Kitajci.

Kako velika je Kitajska?
Odgovor na to vprašanje najdeš na razstavljenem največjem zemljevidu Kitajske v Sloveniji, ki zelo nazorno prikazuje, kolikokrat večja je Kitajska od Slovenije. Kitajce so si v Evropi v 17. in 18. stoletju zelo zanimivo predstavljali – oglej si upodobitve ‘Kitajcev’. Takratno dojemanje Kitajske je vplivalo tudi na tedanje modne smernice. Predvsem pa je zanimivih dvanajst življenjskih zgodb in predmeti, ki so povezani z njimi.

Kitajska domaPosebna razstava
Morda boš nekoč odpotoval na Kitajsko, do takrat pa imaš prvič pri nas možnost povsem od blizu spoznati to deželo in njeno kulturo. Kar trinajst ustanov (muzeji, arhivi, knjižnice) iz vse Slovenije je poskrbelo, da so predmeti zbrani in predstavljeni v takem obsegu. Razstavo spremljajo številni dogodki. Klikni na: http://www.etno-muzej.si. Tudi muzejska trgovina je polna zanimivih kitajskih predmetov in knjig o Kitajski.

Več o Kitajski in Slovencih, ki so lep del svojega življenja preživeli v tej daljni deželi, si preberi v januarskem Juniorju.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.