Vstopna stranVsebinaArhiv

Kako dobre so živali v matematiki?

Besedilo: Aline Alexander Newman
Fotografije: © Thomas Breuer / WCS (gorila); © Mike Wilkes / Nature Picture Library (kavka); James Frank / Photolibrary (kojoti)

Veverice ne znajo šteti do sto. In mogoče levi ne znajo poimenovati trikotnikov in kvadratov. Toda kar poskusite pred lačno žival postaviti dva kupa njegove najljubše hrane. Večina bi izbrala večjega.
Znanstveniki danes vedo, da imajo nekatere živali občutek za količino. Videli so že divjinske živali, ki so »štele«, »ocenjevale« in celo »merile«. Tako na primer matematiko uporabijo, ko se pripravljajo na boj. Kako bi sicer vedele, ali je nasprotnikova skupina številčnejša? In prav tako kot mi nekako izračunajo najkrajšo pot do hrane ali doma. Bi rad izvedel, ali so tudi dovolj pametne, da namesto tebe naredijo domačo nalogo? Beri naprej! 

imageMikado – igra s paličicami Žival: gorila Matematične spretnosti: merjenje Namen: srečno prečkati vodo Zahodne nižinske gorile ne znajo plavati. Zato gorilja samica Leah dolgo okleva, ko se znajde pred neznanim jezercem v narodnem parku v afriški državi Kongo. Da bi se lahko pridružila svoji družini na drugem bregu, bo morda morala prečkati vodo. Ali pa se odpraviti na pot okrog malega jezera. Leah pusti svojega mladiča na varnem na kopnem, se opogumi in zakoraka v vodo. Ta ji sega do pasu. Ker se boji nadaljevati svojo pot, se obrne in se poda spet na kopno. Vendar še zdaleč ne odneha. Namesto tega zgrabi palico in naredi nekaj, kar bi mogoče naredil tudi človek. Znova se poda v vodo, vendar tokrat pred vsakim korakom v vodo zapiči palico in izmeri njeno globino. »Šimpanzi si veliko pomagajo z različnimi pripomočki,« pravi strokovnjak za prvake Thomas Breuer iz organizacije Wildlife Conservation Society. »Toda tokrat smo prvič opazovali gorilo, ki je takšen pripomoček uporabila v naravi.« Leah je njena merilna palica zelo koristila. Na koncu je ribnik raje obkrožila po kopnem.

 

Ptičji možgani
Žival: kavka
Matematične spretnosti: štetje
Namen: najti vse deževnike

image

Ko ljudje štejemo, vsako število poimenujemo – na primer »deset« ali »dvajset«. Ker kavke ne uporabljajo besed, verjetno tudi ne znajo šteti, kaj? Pomisli še enkrat. Znanstvenik je udomačeno kavko naučil, da najde pet deževnikov, skritih pod majhnimi škatlami. Ptica je pridno obračala škatle, dokler ni našla petih deževnikov. Potem je odnehala. Nekega dne je našla enega deževnika pod prvo škatlo, dva pod drugo, enega pod tretjo in nobenega pod četrto. Tu se je ustavila in odskakljala stran. Toda nato se je vrnila. Stala je pred prvo škatlico in se enkrat sklonila, kot bi hotela prešteti prvega deževnika. Pred drugo škatlo se je sklonila dvakrat, pa enkrat pred tretjo, preskočila je četrto. Samo štirje deževniki! Nekje mora biti še peti. Obrnila je še peto škatlico in našla petega deževnika, ki ga je tudi takoj pospravila. »Verjamem, da je kavka sama pri sebi štela,« pravi biolog John Marzluff iz Seattla, Washington.

Kojot, ki sešteva
Žival: kojot
Matematična spretnost: seštevanje
Namen: najti vse mladiče

image

Kojotka Mary se je odločila, da se bo preselila v novo domovanje. Morda je opazila nevarnega orla, ki je krožil po nebu nad njo. Ali pa potrebuje več prostora za svojih šest odraščajočih mladičev. No, kakršenkoli že naj bo razlog, Mary je vsakega mladiča v ustih odnesla za tri nogometna igrišča daleč stran do drugega brloga.
Pozneje je Mary na pomoč priskočila druga kojotja samica, ki je namesto nje prenesla enega mladiča. »Odrasli živali ne delata skupaj in nista usklajeni,« pravi Marc Bekoff, strokovnjak za vedenje živali z Univerze v Koloradu. Kljub temu pa sta obe večkrat prehodili pot, preden sta se ustavili. Ker Mary ni sama prenesla vseh mladičev, je bil Bekoff prepričan, da bo odšla v stari brlog preveriti, ali ni morda kateri od njih ostal tam.
»Toda sploh se ni vrnila v stari brlog,« pravi Bekoff. »Morda ne ve, koliko mladičev ima, toda gotovo ve, da so vsi skupaj v brlogu.« To pa pomeni, da je Mary zelo pametna mama.

Več matematično nadarjenih živali najdeš v februarskem NG Juniorju.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.