Vstopna stranVsebinaArhiv

Izza kulis novega filma - Vesele nogice 2

Besedilo: Jamie Kiffel-Alcheh
Fotografija: Z DOVOLJENJEM WARNER BROS. PICTURES / BLITZ FILM & VIDEO DISTRIBUTION

Kaj je boljše: ples ali letenje? V novem risanem filmu Vesele nogice 2 spet nastopa cesar Fuši, ki želi sina Erika naučiti plesnih gibov. Erik pa bi veliko raje letel – tako kot njegov novi prijatelj Sven. Nato pa Eriku in Fušiju prepreči pot domov orjaška ledena gora. Oče in sin morata premagati medsebojne razlike v pogledih na svet, da bosta lahko osvobodila družino in prijatelje. So resnične živali z Antarktike kaj podobne risanim junakom? NG Junior se podaja v zakulisje, da bi našel odgovor.

image

Ustvarjeni za hitrost
Fuši hoče pomagati prijatelju, ki se je zagozdil v podvodni ledeni votlini. Premami lačnega morskega leoparda, ki ga je lovil pri najvišji hitrosti in se zaleti v eno od sten votline, da se zamaje. Tudi resnični cesarski pingvini plavajo izredno hitro. »Plavajo do 19 kilometrov na uro – to je dvakrat hitreje od človeških plavalcev,« pripoveduje znanstvenica Barbara Wienecke. »Pospešijo, kadar želijo »poleteti« iz oceana naravnost na ledeno površino.« Imajo telesa v obliki torpedov in repe, ki jim pomagajo krmiliti, zato ni prav nič čudno, da so tako urni.

Klic ljubezni
Adelijski pingvin Ramon spozna prelepo samico Karmen in misli, da je našel sorodno dušo, s katero bo večno skupaj. Resnični adelijski pingvini so skupaj vse življenje. Samci in samice se vsako leto razidejo, ob menjavi perja. Preostali del leta preživijo ločeno na morju. Pozneje se spet najdejo na kraju, kjer se parijo. Kako prepoznajo svoje partnerje? Po glasovih! Samci in samice poslušajo, od kod prihaja edinstveni klic njihovega dragega ali drage, in se tako najdejo.

Vgrajeni puloverji
Skalnega pingvina Lepiuma Geniuma ljudje rešijo iz naftnega razlitja. Oblečejo ga v pleten jopič, da bi ga zaščitili pred mrazom. V resnici potrebuje zdrav pingvin perje in podkožno maščobo, da ga ne zebe. »Zrak med plastmi perja ustvarja izolacijo,« pojasnjuje Wieneckejeva. Toda perje uporabljajo kot ventilator. Kadar jim je vroče, mahajo s perutmi, da se ohladijo.

Kril Will
Antarktični kril Will je drobcen planktonski rak, ki živi v skupini z več tisoč člani. Hrepeni po pustolovščinah, zato se oddalji od skupine, da bi raziskal ocean. V tvoji kopalni kadi bi jih lahko živelo več kot 14.000! En sam kril pa ne bi dolgo preživel sam, saj bi ga plenilska riba zlahka ujela in požrla. Na žalost ta bitja tudi v skupinah niso vedno na varnem. Nekateri kiti lahko večino jate pogoltnejo v enem samem »grižljajem«.

Morski borci
Brane je vodja kolonije morskih slonov. Ko skuša vodstvo prevzeti drug morski slon po imenu Vane, se mogočni živali spopadeta. »Brane je velik in močan, zato ga ni pametno izzivati,« meni režiser George Miller. Tudi resnični morski sloni se spopadajo za naziv »gospodarja plaže« ali vodje kolonije. Tehtajo približno 2,3 tone – več kot do vrha poln poštni tovornjak – v boju pa se zaletavajo drug v drugega kot sumoborci. Za razliko od slednjih pa se morski sloni še grizejo za povrh! »Nimajo veliko zob, tistih nekaj, ki jih imajo, pa lahko meri v dolžino tudi 20 centimetrov,« doda Wieneckejeva.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Kako je ime blejski gospodični, ki se skupaj s Francom Ferdinandom, prevaža z muzejskim vlakom?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.