Vstopna stranVsebinaArhiv

Izginjajoče kulture

Fotografije: © Istockphoto / Hanoded

Huli wigman si pobarva obraz. Ptičje pero si vdene skozi nos. Zdaj je pripravljen na plemensko druženje sing-sing.
Bobna, poje in tolče z nogami po tleh. To so člani njegovega ljudstva počeli že stoletja. Tako prenašajo svoje šege in navade iz roda v rod.
Za seboj imajo dolgo zgodovino. Huliji so v gorovju Papue Nove Gvineje živeli že tisoč let. Zdaj se njihovo število zmanjšuje. Njihova kultura in način življenja izginjata.
Kdo bo v prihodnje pel njihove pesmi? Kdo bo plesal? Kdo bo pomnil?
Huliji niso edini. Po svetu je veliko kultur, ki se borijo za svoj obstanek. Spoznaj nekaj osupljivih ljudi, preden oni in njihov način življenja izginejo za vedno.

Tuaregi
Sahara

imageKamela se upira. Njen tuareški gospodar zahteva, da vstane. Tuaregi so trgovci; njihove kamele nosijo težak tovor soli, dateljnov, zlata in še marsičesa. Prečkajo Saharo, vročo puščavo. Njihova pot se začenja na severni afriški obali. Potujejo proti jugu na južni rob Sahare, nato spet nazaj. Neprestano so na poti, nenehno trgujejo. Trgovci se ovijajo v težke rute. Ščitijo jih pred ostrim peskom, ki ga razpihuje puščavski veter. Tako živijo Tuaregi že na tisoče let. Danes jim je težje kot nekoč. Dandanes tovor prevažajo vlaki in tovornjaki. Vozila so hitrejša od kamel in lahko prevažajo več. Ozemlje Sahare se je razdelilo na številne države. Državne meje prečkajo starodavne tuareške poti in ovirajo popotnike. Enako je z ograjami lastnikov zemljišč. Toda Tuaregi potujejo dalje. Tako pač živijo.

V februarskem NG Juniorju preberi še o lovcih z orli iz Kazahstana in ljudstvu Ariaali iz Kenije.

 

 

 


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.