Vstopna stranVsebinaArhiv

Drobni vsiljivci

Besedilo: Kirsten Weir
Fotografija: Maja Omladič

Drobni vsiljivci

Ali kdaj zboliš? Te premaga prehlad? Morda pa te po več ur zvija v želodcu? Ni zabavno, kaj? Bolezen je prava nadloga. Res je, da ti takrat ni treba v šolo. Včasih se sicer prileže – toda le za kratek čas. Kadar te boli trebuh, imaš vneto grlo ali pa ti kar teče iz nosu, se počutiš slabo. Na srečo se telo neprestano trudi, da bi te obvarovalo pred boleznimi. Te zanima, kako?

Svet mikrobov
Povsod okrog nas so mikrobi, zaradi katerih lahko zbolimo. Ne moremo jih videti s prostim očesom. Na nas prežijo na pisalni mizi, skrivajo se na tej strani revije in so v zraku, ki ga dihamo. Bolezni se širijo hitreje kot kdaj koli. Zakaj? Glavni razlog je, da ljudje dandanes pogosto potujemo. Podamo se lahko, kamor koli si želimo. Odletimo lahko v daljna gorovja. Odpotujemo lahko v oddaljene pragozdove. Odidemo lahko celo na najhladnejši konec sveta – na Antarktiko. Tam pa ljudje zbolimo in mikrobe prinesemo s seboj domov.

Toda ljudje nismo edini, ki se selimo. Prevažamo tudi hrano, oblačila in druge reči. Na takšna potovanja se vkrcajo tudi nekateri mikrobi. Skrivajo se v hrani ali v paketih. Ti drobceni slepi potniki pa lahko povzročijo hude težave.

Kako se tvoje telo brani pred mikrobi lahko prebereš v januarskem Juniorju.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.