Vstopna stranVsebinaArhiv

Čarovniki morja – hobotnice

Besedilo: Mark Norman
Fotografije: GARY BELL / OCEANWIDE IMAGES, SEAPICS.COM

Hobotnica

Osem neverjetnih spretnosti hobotnice
V morjih najdemo čarovnike. Ne izgledajo kot tisti, ki jih poznaš iz filmov o Harryju Potterju, vendar uporabljajo podobne veščine. Ti čarovniki so hobotnice. Lahko spremenijo svojo obliko, lahko izginejo v dimnem oblaku, lahko postanejo nevidne, uporabljajo razne napoje in strupe, se ugreznejo v tla in se oblačijo v spektakularne barve.Hobotnice in njihove sorodnice obstajajo že skoraj 400 milijonov let, a ljudje jih zelo težko opazimo. So prave mojstrice v skrivanju, tako kot čarovniki.

Hobotnica1. Napoji in strupi
Modroobročaste hobotnice proizvajajo enega najbolj strupenih strupov na svetu. Nahaja se v njihovi slini, uporabljajo pa ga za ohromitev rakovic. Njihov strup je tudi dobra obramba pred sovražniki. Modroobročaste hobotnice so manjše kot tvoja dlan, a imajo dovolj strupa, da ubijejo več ljudi. Z velikimi modrimi obroči dajejo vsem vedeti, kako nevarne so. Vse ostale morske živali se jim zato izogibajo.

Hobotnica2. Magični gibi
Večina hobotnic ne zna dobro plavati. Ponavadi se premikajo s pomočjo lovk, s katerimi se plazijo po morskem dnu. Imajo pa to sposobnost, da se zrinejo skozi odprtinice, kot da bi se skozi ključavnice premikale iz sobe v sobo. Mnogo hobotnic se zakoplje v mivko ali blato. Nekatere celo preplavajo mivko in iz nje tu in tam pomolijo oko, ki igra vlogo periskopa, tako da vidijo, če je »zrak čist«. Ena vrsta hobotnic, papirnata ladjica, vse svoje življenje plava v odprtem morju v lupini, ki si jo naredi sama in jo uporablja kot kanu.

3. Čarobne moči mladih hobotnic
Hobotničini mladiči nikoli ne poznajo svojih staršev. Ko priplavajo iz jajčec, ki so manjša od zrna graha, morajo preživeti s svojimi močmi in pametjo . Nekatere hobotnice se odpravijo v svet in se pustijo odnesti tokovom oceana. Po večini so prozorne, a že lahko spreminjajo barvo in brizgajo črnilo, poleg tega pa je možno, da jim ponovno zrastejo izgubljeni deli telesa. Mladiči modroobročaste hobotnice so ob rojstvu večji in bolj razviti od drugih hobotnic. Takoj se spustijo na morsko dno in začnejo loviti majhne rakovice. Že od rojstva so ogrnjeni v plašče iz svetlomodrih obročev.

4. Mojstrice krinke
Nobena žival na svetu ni takšna mojstrica v spreminjanju svoje podobe kot hobotnica. V hipu lahko spremeni barvo, dobi gladko površino ali pa bodice. Nekatere uporabljajo te spremembe za krinko – da se popolnoma zlijejo s svojim okoljem. Druge združijo vse moči in prevzamejo oblike in barve različnih vrst rib. Hobotnice so rojene igralke!

V nadaljevanju članka v reviji spoznaj še naslednje štiri čarovnije!


image


Facebook Junior.si

Anketa


Kolikokrat bi vse prodane knjige o Harryju Potterju, če bi jih postavili v vrsto, obkrožile svet?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.