Vstopna stranVsebinaArhiv

20 ljubkih živali

Besedilo: Jen Rini
Fotogarfije: EASTCOTT MOMATIUK / GETTY IMAGES (MEDVED);GERRY ELLIS / DIGITAL VISION (ORJAŠKI PANDA); HOWARD NOEL / SHUTTERSTOCK (ČUKEŽ)

imageMedved Mladič rjavega medveda se jeseni pripravlja na zimski spanec, zato na dan poje 1,4 kilograma hrane. Ko bo dremal, se bo ‘‘hranil’’ s prej pridobljenimi zalogami maščobe. Z mamo, ki je na srečo strokovnjakinja za iskanje prigrizkov, pohajkujeta po severozahodnem delu ZDA. Medvedka lahko zavoha obrok, ki je oddaljen do 30 kilometrov. Gepardi Gepardovi mladiči se skrivajo med visokimi travami afriške savane, kjer so na varnem pred lačnimi levi in hijenami. V tem okolju jih barva njihovega kožuha dobro prikrije pred plenilci. Sčasoma se dlaka redči, griva pa ostane vse do drugega leta starosti.

Orjaški panda
image
Lahko rečeš, da je želodec orjaškega pande vreča brez dna za bambus. Pande žvečijo bambus do 14 ur na dan. Po kitajskih gozdovih se premikajo le tedaj, kadar iščejo prigrizek. Razvil se jim je celo nekakšen palec – povečana zapestna kost, ki jim pomaga pri oprijemanju te rastline. Ker vse dni samo jedo, nimajo veliko časa za druge opravke – spijo le od dve do štiri ure hkrati.

imageJež Beloprsi jež je na pogled prav prikupen, a ga ni dobro objemati. Njegovo telo pokriva okrog 7000 ostrih bodic. Kadar ježa napade plenilec, recimo sova, se zvije v bodičasto kepo – auva! –, ki jo je skoraj nemogoče predreti. Jazbeci so eni redkih plenilcev, ki so dovolj močni, da ježa razprejo.

Valabi
Ojoj … Pazi se, saj so valabiji pravi ‘‘mafijci’‘! No, to pomeni samo, da jim družina veliko pomeni, nikakor pa niso barabini. Samci se dostojanstveno boksajo, kadar se potegujejo za samice. V suhem avstralskem podnebju lahko dolgo preživijo brez vode, saj se za silo odžejajo z nekaterimi hranljivimi snovmi in sokovi v rastlinah.

imageSova Slišiš zvok žage, ki jo nekdo brusi ob kamen? V gozdovih zahodnih ali severovzhodnih Združenih držav Amerike ali Kanade lahko slišijo opozorilni klic ameriškega čukeža. Ptica sicer meri v višino pičlih 20 centimetrov, a je uren in nevaren nočni plenilec. Skrita v temi se hitro kot blisk spusti na nič hudega slutečo miš, čipmunka ali veverico.

Več živali najdeš v decembrskem NG Juniorju.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Kako je ime blejski gospodični, ki se skupaj s Francom Ferdinandom, prevaža z muzejskim vlakom?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.