Vstopna stranVsebinaArhiv

10 presenetljivih lastnosti delfinov

Besedilo: David George Gordon
Fotografije: Doug Perrine/SEAPICS.COM, Brandon Cole, Seaworld iz Kalifornije/CORBIS, Dogwhite/TAXI/GETTY IMAGES, Barbara Walton/EPA/LANDOV

Delfini

Osupljiva dejstva o bistrih morskih bitjih
Delfini so pravi superjunaki. Štirje srečneži so se na lastni koži prepričali, da delfini najbolje ščitijo morje. V oceanu ob obali Nove Zelandije so plavali reševalec Rob Howes, njegova hči Nicky in njeni dve prijateljici. Plavalce je nenadoma obkrožila družina velikih pliskavk. »Delfini so bili razburjeni,« je povedal Rob Howes. Z repnimi plavutmi so tolkli po gladini vode. Nenadoma je spoznal, da jim preti nevarnost. Pridružil se jim je trimetrski beli morski volk.

Bili so predaleč od obale, da bi plenilcu lahko pobegnili. Rob se je zbal za življenja deklet in zase. Bil je hvaležen, ko je spoznal, da jim delfini pomagajo. Jata jih je spremljala 40 minut, dokler nevarnost ni minila. Plavalci so se potem lahko varno vrnili na obalo.

Nekateri menijo, da so delfini izredno inteligentni. Drugi trdijo, da niso nič pametnejši od psov ali mačk. Težko določimo, kako pametni so, saj svoje velike možgane uporabljajo drugače kot ljudje. Hitro se naučijo novih zvijač. Med seboj se sporazumevajo z različnimi zvoki in s telesno govorico. Tudi igrajo se, kar počnejo le pametne živali.

Rob Howes meni, da so delfini odštekani. Preberi deset razlogov, zakaj tako menijo tudi drugi.

1. Delfini štopajo
Vsi smo prepričani, da so delfini izjemno hitri plavalci. Zlahka dohajajo motorne čolne, se pred njimi potapljajo ter skačejo iz vode. Pisani delfini lahko dosežejo hitrost 27 kilometrov na uro. Večina motornih čolnov, s katerimi se igrajo, pluje veliko hitreje. Kako jih dohajajo? Čoln ob plovbi ustvari val. Delfini ga ujamejo in se mu prepustijo kot deskarji. Tako se znajdejo in dosežejo hitrost, ki je sami sicer ne zmorejo.

Delfini

2. Osupljivi zvoki
Tako kot netopirjem tudi delfinom zvok pomaga »videti«. Ustvarijo zvok in poslušajo, kako se odbije. Tako najdejo hrano in mirno plavajo, ne da bi se zaletavali. Nekateri delfini med lovom pod morsko gladino spuščajo glasove, ki omrtvičijo manjše ribe in sipe v bližini. Nato jih pojedo.

Delfini

3. Zakrnele noge
Pred mnogimi milijoni let so imeli delfini noge. Podrobno si oglejte spodnjo sliko. Na njej vidite medenico. To so morda ostanki zadnjih nog. Nekateri znanstveniki so prepričani, da so predniki delfinov hodili po kopnem. Menijo, da so bili podobni volkovom, vendar so bili bližnji sorodniki današnjih krav.

4. Čeljust, polna zob
Če bi imeli delfini zobozdravnike, bi ti imeli polne roke dela. Nekateri delfini imajo celo več zob kot krokodili. Njihove izjemno dolge čeljusti lahko vsebujejo tudi 250 koničastih belih zob. Drugače kot plenilske krokodile pa delfinov ne privlači človeško meso. Niti eno samo zanesljivo poročilo ne navaja, da bi podivjani delfini napadli človeka.

Delfini

5. Ekipa, ki nažene strah v kosti
V jati ali skupini se včasih zbere na tisoče delfinov. Te superjate se na odprtem oceanu razširijo na večkilometrske pasove. Delfini pogosto lovijo v skupini. Tako pokrijejo večja področja in laže najdejo jate rib. Plen pogosto obkolijo. Včasih s skupnimi močmi veliko jato rib strnejo v gost oblak. Nato se zapodijo mednje in se do sitega najedo.

Delfini

Delfini6. Sladkovodni plavalci
Nekaj redkih vrst delfinov živi v sladki vodi. Večina delfinov prebiva v morju, pet vrst pa v rekah in potokih. Iravadski delfin (glej sliko desno) biva v južni Aziji, tako kot še dve vrsti. Jangceški delfin je na robu izginotja. Živi v reki Jangce na Kitajskem. Orinoška pliskavka plava po rekah Amazonki in Orinoko v Južni Ameriki in je nekaj posebnega, saj je rožnata.

V nadaljevanju reportaže v reviji si oglej še mnogo čudovitih fotografij in preberi, kako se delfini sporazumevajo, da so veliki šaljivci in pomagajo ribičem pri ribolovu ...

Ne prezri zanimivih dejstev!


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.