Vse poti vodijo v Rim

Zelo sem se veselila jesenskih počitnic, saj sem vedela, da jih bomo preživeli v Rimu.  Prišlo je težko pričakovano jutro, ko smo se napotili proti Firencam. Tam so nas čakali naši prijatelji. Razkazali so nam slikovito mesto. Začeli smo z ogledom Duoma – Katedrale Santa Maria del Fiore, ki ima čudovito kupolo. Zraven stoji tudi Giottov zvonik.  V Firencah se je leta 1265 rodil pesnik Dante Alighieri, zato smo si na mamino željo ogledali njegovo rojstno hišo.  Najbolj me je očaral sprehod čez most Ponte Vecchio, na katerem so zlatarne in trgovinice s spominki.  Most vodi čez reko Arno in v njej se je tisti dan kristalno jasno zrcalil odsev mestnih hiš. Kasneje so nas prijatelji povabili na kosilo. Precej nenavadno se mi je zdelo, da Italijani najprej pojedo solato, šele nato glavno jed. Doživeli pa smo še eno veliko presenečenje. Prijatelji so nam poiskali prenočišče. Bili smo namreč prepričani, da bo naša štiričlanska družina spala v eni sobi. Ko potujemo, smo tako tudi navajeni. Ne, oni pa so se zelo potrudili in nam na vrhu hotela v središču mesta priskrbeli ogromno štirisobno stanovanje z visokimi stropi, ki so bili poslikani s freskami. Seveda se nismo znašli, zato smo tudi to noč vsi štirje prespali v eni sobi.

image

Naslednje jutro smo se skupaj s prijatelji odpravili v Rim. S sestro si daljše vožnje vedno krajšava s poslušanjem glasbe. V Rimu smo najprej poiskali parkirno hišo, nato pa smo se odpravili v center mesta. Najprej smo si ogledali znamenite Španske stopnice. Meni je zastal dih. Koliko ljudi! Temnopoltih, svetlopoltih, Kitajcev, Japoncev, Arabcev … Toliko jih nisem videla še nikoli. In koliko beračev! Nato smo se odpravili k vodnjaku ljubezni, natančneje Fontana Di Trevi. Pravijo, da moraš vanj vreči denar in da se kasneje zagotovo še vrneš v Rim. Bili smo že precej utrujeni, zato smo ogled mesta nadaljevali z znamenitim dvonadstropnim turističnim avtobusom. Dobili smo slušalke in si ogledovali zanimivosti. Avtobus nas je najprej popeljal do Koloseja. Tam smo izstopili. Skušala sem si predstavljati, kako se potekali gladiatorski boji. Tudi tu je bilo ogromno ljudi. Večer smo zaključili s krožno vožnjo po mestu. Odšli smo v hotel, kjer smo takoj zaspali. Tokrat smo imeli le eno sobo.

image

Naslednji dan smo se takoj po zajtrku z avtobusom odpravili v Vatikan, najmanjšo neodvisno državico na svetu. Predstavljala sem si, da bo majhna, pa vendarle ne tako zelo. Ogledali smo si baziliko svetega Petra, kjer nas je popolnoma prevzela njena notranjost. Kupili smo si nekaj spominkov in ogledali menjavo straž. Papeža žal nismo videli. Odkrivanje Rima smo nadaljevali s turističnim avtobusom. Ogledali smo si Panteon, to je svetišče, namenjeno vsem bogovom. Sledilo je kosilo – pica, potem pa sprehod po znameniti nakupovalni ulici Via dell Corso. V poznih večernih urah smo se odpravili proti Ljubljani. Bila sem zelo utrujena, zato sem zaspala, še preden smo zapustili mesto. Te počitnice si bom za vedno zapomnila, saj me je mesto očaralo. Ker pravijo, da vse poti vodijo v Rim, verjamem, da si bom mesto še kdaj ogledala. Prav za to sem vrgla tudi kovanec.

Iza Šilc, 14 let


image
image
image


image


Facebook Junior.si

Anketa


Mačji panda ali rdeči panda sodi med:


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov