Potovanje v Amsterdam

Z družino smo se za poletne počitnice namesto na morje odpravili v Amsterdam. Sprva se mi je zdelo nesmiselno, da gremo za poletne počitnice v muzeje namesto v slano vodo, a kaj kmalu mi je ta sprememba postala zelo všeč.

image

Za začetek morate razumeti, da nikakor nisem jutranji tip, zato je bilo zame bujenje ob štirih zjutraj hud udarec. Ker zelo težko zaspim nazaj in ker voženj v avtu ne maram preveč, sem že ob petih zjutraj vsem okoli sebe pošteno najedala živce.

Po trinajstih urah smo prispeli do našega malega najetega stanovanja. Nismo si odpočili, ampak se kar takoj s tramvajem odpravili proti glavnemu trgu Damu in si privoščili večerjo. Ko se je spustila tema, smo se vrnili v naše malo stanovanje in potonili v spanec.

Ste že bili kdaj popikani od komarjev? Pa ne mislim le popikani, ampak res POPIKANI? Verjetno ja. Ampak, da bi vas komar pičil v veko? Prav to se je zgodilo meni. Preostanek dneva sem svojo veko skrivala za sončnimi očali in zaveso las.

imageTukaj pa se vse skupaj začne spletati v zaokroženo celoto, ki je zgrajena iz nepozabnih spominov. Za začetek smo se peljali po kanalih Amsterdama z malo ladjico in poslušali o Amsterdamu. Če želite videti in spoznati Amsterdam, si ga morate ogledati z vode. Veste, koliko ljudi dejansko ŽIVI na kanalih? Ali koliko Amsterdama je vidnega iz te male ladjice? Kanali so ena večjih znamenitostih mesta. Poleg muzeja Madame Tussauds. Madame Tussauds je muzej voščenih lutk –  res super muzej. Vse je videti resnično. Celo tako resnično, da se zabriše meja med lutkami in živimi ljudmi. Zato sem ves čas gledala okoli in čakala, če bo morda kdo oživel. Naslednji dan smo si ogledali arheološki muzej in muzej slikarjev. Vrhunec tega dne pa je bil zagotovo večer – šli smo na koncert U2, za katerega so razprodali popolnoma vse vstopnice. Za tiste, ki se sprašujete, kaj to je, jih preprosto pogooglajte. Igrali so, mi pa smo stali in peli. Bil je moj prvi velik koncert. In zagotovo bi šla še enkrat. Bilo je enkratno.

imageTretji dan so starši v celoti posvetili sestrici in meni. Ste že slišali za Nemo? Absolutno najboljši muzej, kar jih obstaja. Če povsod drugod velja pravilo »tiho, samo glej«, velja tu »Preizkusi in dotakni se vsega«. Namenjen je predvsem otrokom. Ima tudi oddelek za najstnike, kjer sem se tudi sama zadrževala. Kdo pa ne mara tistega super plesa na plošči? Potem smo šli v mesto, ki smo ga zdaj že bolje obvladali. Proti koncu dneva smo na mamino željo odšli še v muzej tulipanov. Sploh si ne morete zamisliti, koliko vrst tulipanov obstaja! Obiskali smo tudi tržnico, kjer smo kupili pravi nizozemski sir in cokljaste copate. Četrti dan smo poimenovali dan muzejev. Muzej Ane Frank ima vse stene popisane s stranmi iz njenega dnevnika. Ker obožujem knjige, mi je morala mami zapise prevajati v slovenščino. Za nagrado sem dobila knjigo o njenem življenju. Sledil je obisk muzeja o van Goghu. Njegove slike so mi bile všeč,  razen temačnejših. Nad kraljevim muzejem gospoda Rembrandta nisem bila preveč navdušena. Veliko raje sem bila na vrtu pred muzejem, kjer smo morali zaradi nerazumljive želje mojih staršev, da bi videli Nočno stražo, čakati debelo uro. Ta dan smo odkrili malo restavracijo s palačinkami vseh vrst: s slanimi in sladkimi – NJAM!

image

Peti dan – dan za živalski vrt! Komaj sem ga dočakala. Od nekdaj obožujem velike živalske vrtove. In da me ne boste imeli za nekoga, ki si ne zapomni nobenega podatka, naj vam povem, da ima ta ZOO več kot 1600 vrst živali.

In že se moj popotni dnevnik po Amsterdamu zaključuje. Le še pot domov in spoznanje, da je povsod zelo lepo, a doma najlepše.

SARA CAHARIJAS, 13 let
8. a-razred, Osnovna šola Ledina

Si obiskal kakšen lep kraj, bil na zanimivem izletu? Si raziskoval ali doživel kaj posebnega? Pošlji nam razglednico, svojo fotografijo in kratek opis, morda jo najdeš v prihodnji številki tudi na tej strani.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Mačji panda ali rdeči panda sodi med:


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov