Po ameriških narodnih parkih

Besedilo: Hana in Ula Kuhar
Fotografije: Bjoern Alberts / Shutterstock (Arches); družinski arhiv (ostale fotografije)

image
Arches: V narodnem parku Arches je več kot 200.000 naravnih kamnitih mostov!

imagePo koncu šole smo se z družino odpravili na potovanje po zahodu ZDA. Pot smo pričeli v Los Angelesu in jo nadaljevali preko San Francisca do prvega nacionalega parka (NP)  Yosemite, ki nas je očaral s svojimi čudovitimi slapovi in naravo. Sledil je NP Sekvoja, kjer smo videli najstarejša drevesa na svetu, stara več kot 2800 let. V naslednjem dnevu smo prevozili Dolino smrti, ki upravičeno nosi tako ime, saj temperature tam velikokrat presežejo 45 stopinj! Večer smo preživeli v bleščečem Las Vegasu.

imagePotovanje smo nadaljevali do znamenitega jeza Hoover Dam in si kasneje ogledali še NP Zion, ki je znan po svoji barvitosti, vevericah in muflonih. V naslednjih treh dneh so prevladovale oranžne skale: nam najljubši NP Brayce, Arches NP in Antalope Canyon. Sledil je ogled meandra reke Colorado, imenovan HorseShoe Bend. Pred prihodom v NP Grand Canyon smo si ogledali še staro zgodovinsko naselje Mesa Verde tamkajšnih staroselcev, Indijancev.

Nato smo se odpravili v NP Veliki kanjon (Grand Canyon), ki nas je navdušil s svojo mogočnostjo in neskončnostjo. imageDo našega zadnjega postanka v San Diegu smo del poti vozili po znameniti cesti Route 66. Zadnja dva dneva našega potovanja smo preživeli v prelepem mestu San Diego, kjer smo si ogledali njihov velik živalski vrt in letalonosilko Midway.

Pot po ZDA smo zaključili na naši začetni destinaciji v LA¬-ju in se sprehodili še po Hollywoodu ter pločniku slavnih. To potovanje nam bo za vedno ostalo v lepem spominu.

 


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.