Moja prva – in upam da ne zadnja – pot po Avstraliji

Besedilo: Tim Salecl-Žižek, 8. B, Osnovna šola Ledina
Fotografije: družinski arhiv

imagePo kratkem postanku v Perthu sva se z očetom odpravila ogledat Uluru, ogromno skalo sredi avstralske ravnine. Nič čudnega, da je to sveto področje za aborigine – staroselce, celotna pokrajina izžareva nekaj mističnega.  Ker so staroselci v preteklosti veliko pretrpeli, je prav, da danes lahko služijo s turisti, ki prihajajo na ogled Uluruja.

imageV Uluruju sem pogrešal utrip velikega mesta, zato sem se prav razveselil, ko sva z očetom odletela v Sydney, največje mesto Avstralije, ki je nekakšna mešanica Londona, New Yorka in San Francisca.  Polno je zanimivosti, od Darling Harbourja do slavne operne hiše. Povzpel sem se na Sydney Tower, od koder je krasen razgled na mesto, ogledal pa sem si živalski vrt, kjer sem prvič v življenju videl koalo, mojo najljubšo žival. Z očetom sva se tudi veliko potepala in hodila v kino.

V Sydneyju bi ostal do konca dni, toda čas je bil, da gremo naprej, v prestolnico Canberro, kjer imajo nenavaden parlament, ki je nekako vgrajen v hrib in spominja na hiše hobitov iz Gospodarja prstanov. S tem hoče Avstralija poudariti skrb za okolje in povezanost ljudi z naravo.

imagePo Canberri sva z očetom odletela v drugo največje mesto, Melbourne, od koder sem pustolovščino nadaljeval z mamo. Tu sem si ogledal razstavo o Titaniku in druge kulturne zanimivosti. Najbolj mi je bil všeč visoki Eureka Tower, na vrhu katerega lahko skozi steklena tla strmiš v globino. Moram pa priznati, da so bila moja pričakovanje o Melbournu previsoka in me je mesto malo razočaralo – enostavno nima takšnega šarma kot Sydney.

Niz velikih obmorskih mest se je nadaljeval s prestolnico Queenslanda Brisbane. Mesto je imelo čudovite sprehajalne steze ob reki, ogromno majhnih lokalov, lepe muzeje, zanimive stavbe ter v bližini ogromno turistično naselje Gold Coast, kjer plažam ni bilo videti konca. Čeprav je morje lepo in čisto, pa so ljudje raje poležavali v senci – Avstralija je zaradi ozonske luknje dežela z največ kožnega raka na svetu. 

imageZa konec sva z mamo odletela na sever Avstralije v Cairns, ki zelo spominja na Kalifornijo. Tukaj se je začel bolj pustolovski del potovanja: z džipom smo se vozili po obali ter po gozdovih, dvakrat prenočili v lesenih počivališčih, vrhunec izleta pa je bil, ko smo se šli z ladjo potapljat na Veliki koralni greben. Podvodni koralni grebeni so eno naravnih čudes sveta. Škoda, da jih vse bolj ogroža človeško onesnaževanje.

Videl sem že veliko sveta, toda to je bilo najboljše potovanje v mojem življenju. Če bi se moral kam preseliti iz Slovenije, bi se zagotovo v Avstralijo.

Si obiskal kakšen lep kraj, bil na zanimivem izletu? Si raziskoval ali doživel kaj posebnega? Pošlji nam razglednico, svojo fotografijo in kratek opis, morda jo najdeš v prihodnji številki tudi na tej strani.

 

 


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.