Vstopna stranPlanet ali plastika?Zakaj plastika povzroča težave?

Zakaj plastika povzroča težave?

Besedilo: Allyson Shaw, osebje NG
Fotografije: Sergi Garcia Fernandez/Biospoto/Minden pictures (želva); Larina Marina/Shutterstock (odpadki); Unkas Photo/Shutterstock (ptica)

Ta morska žival pa ni edina, ki se je zmotila. Kar 700 vrst morskih živali se je doslej že zapletlo v plastiko ali pa jo je požrlo. Znanstveniki domnevajo, da bo do leta 2050 plastike v oceanu še trikrat več. In to bo zelo slabo za ocean in njegove prebivalce. Toda katastrofo lahko preprečimo, če razumemo, kaj se dogaja, in takoj ukrepamo.

image

Kje je težava?
Kar je res, je res: ni vsa plastika slaba. Kolesarske čelade, varnostne blazine v avtih in plastična zdravstvena oprema rešujejo življenja. Ljudje, ki nimajo pitne vode, dobijo čisto vodo v plastenkah, in tisti, ki zaradi zdravstvenih razlogov ne morejo piti iz kozarca, lahko pijejo po slamici.

Težava je, da nas večina uporabi in vrže proč precej več plastike, kot je dejansko potrebuje, na primer nakupovalne vrečke, plastenke, slamice, ovitke za živila in igrače. Taka plastika, ki jo uporabimo samo enkrat in potem odvržemo v smeti, se imenuje plastika za enkratno uporabo. Predstavlja pa več kot 40 odstotkov vseh plastičnih odpadkov.

Kam gre plastika?
Takih odpadkov je torej ogromno. Znanstveniki ugotavljajo, da v oceanu vsako leto pristane 8,8 milijona ton plastike. To je toliko, kot če bi vso obalo na svetu ogradili s kupi po pet nakupovalnih vrečk, polnih smeti.

Kako se plastika znajde v morju? Plastiko, ki leži na tleh, pogosto odnese v potoke in reke, nazadnje pa pristane v morju. In ker so plastični odpadki drugačni od drugih – ne razgradijo se kot ogrizek jabolka ali list papirja – v morju ostanejo za vedno. To pomeni, da se lahko živali zapletejo v ribiške mreže in ovitke za plastenke, ki jih ljudje ne vržejo v smeti. Poleg tega živali včasih mislijo, da so slamice in nakupovalne vrečke hrana.

image

Kako lahko ukrepamo?
Marsikaj lahko storiš za to, da bo Zemlja čistejša! Najprej zaprisezi, da sodeluješ v boju s plastiko, in tako pokaži, da ti ni vseeno. Lahko tudi pišeš dnevnik o tem, koliko plastike uporabi tvoja družina v tednu dni. Potem se doma pogovorite o tem, kako bi je lahko uporabili manj. Potrebuješ druge zamisli? Preberi nasvete za zmanjšanje količine plastičnih odpadkov. Če bomo združili moči, bomo s svojimi odločitvami pomagali rešiti živali – in ocean, njihov dom.

S svojimi dejanji lahko preprečiš, da bi plastika končala v oceanu!

 

image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.