Slasten jogurt

Besedilo: Ella Schwartz
Fotografije: Shannon Hibbert / osebje NGS

image

Potrebuješ:
- liter mleka (katerega koli mleka, mi uporabljamo polnomastno)
- posodo
- metlico ali leseno kuhalnico
- termometer za kuhanje (ni nujno)
- veliko skledo za mešanje (dovolj veliko, da lahko vanjo postaviš posodo)
- mrzlo vodo
- ledene kocke
- majhno skledo
- žlico
- dve čajni žlički navadnega jogurta iz trgovine (med sestavinami morajo biti probiotične kulture)
- steklen kozarec s pokrovom
- brisačo

Koraki:

1. S pomočjo enega od staršev segrej mleko v posodi na najnižji temperaturi. Pogosto mešaj z metlico ali kuhalnico. Mleko odstavi, ko se segreje na 90 °C ali ko se pojavijo mehurčki.
2. Posodo postavi v skledo, polno ledu in mrzle vode, da se mleko na hitro ohladi.

image
Če uporabljaš termometer za kuhanje, posodo vzemi iz ledene kopeli, ko je temperatura mleka 45 °C. Sicer pa posodo odstrani, ko je mleko samo še malce toplo.

3. V majhno skledo zlij 120 mililitrov toplega mleka.
4. Vmešaj dve čajni žlički kupljenega jogurta.

image

5. Zmes zlij v posodo s toplim mlekom in dobro premešaj.
6. Zmes iz posode previdno zlij v steklen kozarec in privij pokrov.

image

image7. Kozarec zavij v brisačo in ga položi na toplo. 8. Po 10 ali 12 urah lahko jogurt ješ! Postrezi ga s sadjem, medom ali granolo. Ješ ga lahko tudi brez vsega. Domači jogurt bo v hladilniku zdržal do dva tedna.

Ko hočeš spet izdelati jogurt, uporabi dve čajni žlički svojega domačega jogurta.

Nasvet za varovanje planeta:

  • Mleko lahko kupiš pri najbližjem mlekomatu ali pa obiščeš najbližjega kmeta (če ne gre drugače, pa izberi stekleno embalažo za mleko v trgovini).
  • Namesto kupljenega jogurta lahko v receptu uporabiš tudi probiotične kulture, ki jih kupiš v trgovini z zdravo prehrano.

 

image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.