Vstopna stranPlanet ali plastika?Praznični nakupi in planet

Praznični nakupi in planet

Fotografije: Coltty / Shutterstock (ježek); KitiphongPho30 / Shutterstock (prašički);
Josep Curto / Shutterstock (embalaža); Vasiliy Ptitsyn / Shutterstock (nakupovalna vrečka);
Shutter_M / Shutterstock (plastična vrečka v morju)

Iz naše knjižne uspešnice Postani ekofaca! smo izbrali nekaj zanimivih zamisli o nakupovanju ter obdarovanju, ki so prijazne tudi do okolja.

Zgolj s kančkom domišljije
Ne potrebuješ prav veliko domišljije, da iz nečesa, kar bi običajno pristalo v smeteh, izdelaš kakšno izvrstno stvar. Doma in v soseščini lahko najdeš različne uporabne materiale za ponovno uporabo in izdelovanje drznih umetnin. Oglej si tudi, kaj vse ljudje odvržejo kot kosovni odpad, ali pa obišči centre za ponovno uporabo, ki se nahajajo skoraj v vseh večjih mestih. Med zavrženimi in odsluženimi rečmi je ogromno takih, ki jih lahko predelaš v uporabne, privlačne in zabavne predmete.

image

Gore embalaže
Koliko tehtaš? 35 kilogramov? 50 kilogramov? Vsak človek v Sloveniji ustvari dobrih 100 kg odpadne embalaže na leto. Le malo več kot polovico te embalaže recikliramo, skoraj 50 kg letno na vsakega prebivalca Slovenije pa je pristane na odlagališču. Najbolj uspešno reciklirajo odpadno embalažo v Belgiji, kar 80%. Če bi pri nas reciklirali tako dobro kot Belgijci, bi na odlagališča odložili vsako leto za 60.000 ton manj embalaže. Takšne spremembe se ne bodo zgodile čez noč, ampak za začetek bi lahko vsaj nehali kupovati stvari, ki so po nepotrebnem ovite v embalažo. Če bi pretirano ovite izdelke zavračalo dovolj ljudi, bi sporočilo doseglo tudi proizvajalce.

image

Preprosto reci NE …
Ali veš, da v Sloveniji porabimo okrog pol milijarde plastičnih vrečk letno? To je, kot bi zavrgli 60.000 sodčkov nafte na leto (soraj 10 milijonov litrov)! Na žalost zelo malo teh vrečk recikliramo. imageNa Irskem so že leta 2002 uvedli 33 centov takse za vsako vrečko in poraba se je zmanjšala kar za 90 odstotkov. V ameriškem mestu San Francisco pa je že nekaj let prepovedano prodajati plastične vrečke v nakupovalnih centrih in lekarnah; dovoljene so samo biorazgradljive ali papirnate vrečke. To je razumljivo, saj traja 1000 let, preden plastične vrečke razpadejo, na milijone pa jih konča kot odpadek v naravi, ki ubija rastline in živali na kopnem in v morjih, jezerih in rekah. Zato imej ob nakupih s sabo vrečko za večkratno uporabo! S prvim januarjem 2019 bo tudi v Sloveniji začela veljati prepoved plastičnih nosilnih vrečk. Zato imejte v prtljažniku vašega avtomobila cekarje ali vrečke za ponovno uporabo, ki nja bodo vedno pri roki, ko greste po nakupih.

Ali to res potrebuješ?
Vsi ljudje ne živijo v potrošniški družbi – pomisli na ljudi v revnejših državah, ki nimajo veliko lastnine in ponovno uporabijo ali reciklirajo skoraj vse. Zakaj si želimo vedno več stvari? Vsak dan vidimo ali beremo sporočila, ki nam pravijo, naj kupimo nekaj najnovejšega, največjega, najboljšega. Zdaj ko veš, koliko stvari zavržemo, razumeš tudi, da lahko okolju pomagaš tudi tako, da ne kupuješ toliko novih stvari! Vprašaj se, če neko stvar zares potrebuješ. Ne pozabi – ti si, kar si, ne pa to, kar imaš.


Ne nasedaj reklamnim trikom
imageAli verjameš vsemu, kar ti sporočajo reklame? Ali boš zaradi uživanja hitre hrane ali pitja moderne brezalkoholne pijače postal pametnejši, modrejši, bogatejši ali boljši? Oglaševalci želijo le, da kupiš njihove izdelke – pa saj nisi neumen! Dobro veš, da se z vsakim nakupom krčijo Zemljini viri. Zato kupuj izdelke, ki trajajo dlje ali pa jih lahko recikliraš – ali pa se vprašaj: »Ali lahko to naredim sam?«

Iz knjige: Kim McKay in Jenny Bonnin: POSTANI EKOFACA! 100 stvari, ki jih lahko narediš, da rešiš planet. Založba Rokus Klett, 2010

 

image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.