Izbrali smo planet!

Fotografije: Katja Bidovec in Arne Hodalič
Ilustracija: Jaka Vukotič

Irena Cerar, odgovorna urednica
imageNajprej sem morala za pobudo navdušiti vso družino. S hčerko sva razmislili, kaj bi morali najbolj nujno spremeniti in na hladilnik slovesno izobesili družinsko »protiplastično zaprisego«. Največja sprememba je bila, da smo se morali odpovedati plastičnim vrečkam za tehtanje sadja in zelenjave ter naključno kupljenim plastenkam. Kaj smo storili? Iz starih zaves smo sešili lepe prozorne vrečke za večkratno uporabo, ki jih imam zdaj vedno s seboj, kadar grem po nakupih. Namesto plastenk imam steklenico za večkratno uporabo, ki jo napolnim na pipi. V lokalih zavrnem plastične slamice in naročam pijačo, ki je v steklenici. Spoznanje? Zelo preprosto je, ko se enkrat zares odločiš!

Arne Hodalič, urednik fotografije
imageKončno se je premaknilo … Svet se (sicer še vedno prepočasi) zaveda, da smo pri onesnaževanju s plastiko zabredli že veliko (pre)globoko. Čas je, da ukrepamo. In to takoj! Najprej vsak pri sebi, potem pa še vsi skupaj, kot sodobna družba, ki se zaveda, kaj nam ta plastična katastrofa v prihodnosti lahko prinese. Sam se poskušam plastiki za enkratno uporabo izogniti na vsakem koraku in če se le da, uporabim kakšno bolj okolju prijazno rešitev.

Mateja Jemec Tomazin, lektorica (stroga!)
imagePovabilo, naj se aktivno odpovem vseobsegajoči plastiki, me je ujelo »skoraj pripravljeno«. Vrečkam v trgovini sem se odpovedala, čeprav mi je bila pred prazniki ena, še posebej lepo pisana zares všeč. In to celo na knjižnem sejmu! Slamic nam je doma zmanjkalo – naša petletnica se sicer kdaj potoži, toda tudi ona ve: »Ne je ne!« Plastenk za vodo že dolgo nismo uporabljali, še vedno pa kupujemo mleko v tetrapaku in jogurte v plastičnih lončkih. Brez plastike nam v naši družini še ne gre, jo pa zavestno zmanjšujemo.

Saša Pipan, marketing in promocija revije
imageV naši družini smo ugotovili, da je smetnjak za embalažo najhitreje napolnjen. Začeli smo iskati načine, kako zmanjšati porabo plastične embalaže. Poleg tega, da že dlje časa uporabljamo za nakupovanje vrečke iz blaga, se po novem izogibamo izdelkom, ki vsebujejo odvečno embalažo (saj poznaš primere, ko je vsaka kumara zavita v svoj plastični omot). Odkrili pa smo tudi trgovino Rifuzl*, kjer prodajajo izdelke brez embalaže. V trgovini lahko granolo, muesli in testenine shranimo kar v steklene kozarce, ki jih prinesemo s seboj. Fino, kajne? Pa še nekaj: letos je Božiček pod smrečico pustil steklenice za vodo in izkazalo se je, da je to zelo uporabno, lepo in še okolju prijazno darilo! *Trgovina Rifuzl je na Celovški 111 v Ljubljani, podobne trgovine pa so tudi drugod po Sloveniji – preveri s starši na spletu!

Irena Furlan, biologinja, ki strokovno pregleda vse članke o živalih ter – pazi, skrivnost! – odgovarja na vprašanja za dr. Srečka Mercino
imageŽe nekaj let uporabljam steklenke ali kovinske steklenice, ki jih napolnim z vodo iz pipe. V trgovinah imam nosilne vreče za večkratno uporabo ter najlonske vrečke za nakup sadja in zelenjave. Iztrebke dr. Srečka Mercine (Ozzija, ki je na sliki z mano) pobiram s papirnatimi robčki. Plastičnih slamic ne uporabljam, palčke za čiščenje ušes pa. Na spletu sem naročila palčke iz bambusa in bombaža, ki so 100 % razgradljive in se jih odvrže v biološke odpadke. Še vedno se mi zgodi, da doma pozabim steklenico ali vrečke. Zato mi največji izziv predstavlja dobra organizacija in priprave pred odhodom od doma. Vendar je vredno!

Marjan Žiberna, pisatelj, pisec zanimivih člankov
imagePlastenkam se že dolgo izogibam in tako z Nino, mojo partnerko, učiva tudi otroke. Že nekaj let kupljeno sadje in zelenjavo dajem v stare plastične vrečke, ki jih skušam čim večkrat uporabiti. Žal jih včasih pozabim doma, drugič me zaradi številnih nalepk s ceno, ki so se nabrale na njih, prodajalke gledajo izpod čela. Eno od letošnjih novoletnih daril, ki smo jih dobili, so doma sešite vrečke. Izdelane so iz stare umetne tkanine – čvrste in higienične, zlahka se jih da oprati, pa še videti so privlačne …

Žiga X Gombač, mladinski pisatelj, pisec stripa Znamenitni
imageEh, plastika pri meni nikoli ni bila nepogrešljiva. Že nekaj let odklanjam plastične vrečke. V trgovini redko kupim več kot deset zadev, ki jih lahko naokrog prenašam v naročju. Na dolgih tekih pijem napitke iz svojega lončka za večkratno uporabo. Kadar ne tečem, za pitje uporabljam dobri stari stekleni kozarec, plastičnih steklenic pa ne. Imam le eno, in sicer za večkratno uporabo. No, najlepše je vodo piti iz dlani, iz kristalno čistega izvira. Na nas je, tukaj in sedaj, da bomo to lahko počeli tudi čez nekaj deset let.

Lučka Lučovnik, prevajalka
imageČe ste kaj podobni mojima hčerama, obožujete slamice. Toda prav plastične slamice so med odpadki, ki se zelo pogosto znajdejo v oceanih, kjer jih morske živali zamenjajo za okusen prigrizek in ... Lahko si prestavljaš, da se za živali slabo konča. Ampak našla sem rešitev! Kupila sem slamice iz bambusa in drobno ščetko. Moja prvošolka slamice pridno ščetka po vsaki uporabi, da jih lahko uporabljamo spet in spet. Čeprav je to samo kaplja v morje, je morje vendarle čistejše za nekaj slamic.

Iztok Bončina, fotograf in pisec reportaž
imagePlastična mikrovlakna, ki se skrivajo v flisu in ostalih oblačilih s sintetičnimi vlakni, so velik onesnaževalec narave. S pranjem (še posebej v pralnih strojih) odtekajo v okolje in slej ko prej pridejo do morja. Tam jih pojejo morski organizmi, na koncu pa končajo tudi na krožnikih ljudi. Zato si kupujem le oblačila iz naravnih materialov. Ta so običajno sicer dražja, jih pa zato kupim manj, samo po potrebi. Izogibam se tudi poletnim majicam s plastificiranimi dodatki, napisi ali sličicami. In uporabljam robce iz blaga, ker so papirnati sicer razgradljivi, vendar jih še vedno pakirajo v plastiko.

Pridruži se pobudi Planet ali plastika?
in se tudi ti odloči v dobro našega planeta. 

Spremljaj novo rubriko Planet ali plastika?
Še več predlogov pa najdeš na naši spletni strani
www.junior.si/planetaliplastika.

 

image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.