Etui za pribor

Besedilo: Ella Schwartz
Fotografije: Mark Thiessen / osebje NG

Pomagaj varovati Zemljo in ne uporabljaj plastike za enkratno uporabo. Tokrat ti bomo pokazali, kako narediš etui za shranjevanje žlic, vilic in nožev. Naslednjič se na pikniku, zabavi ali kampiranju odločite za uporabo pribora za večkratno uporabo.
Zakaj? Obilica plastičnega pribora kar obleži na prizoriščih zabav, na plažah ali ob klopcah. Veter pribor lahko odpihne in plastika pristane v morjih, oceanih, gozdovih … in živali jo lahko razdrobljeno pomotoma pojedo.

Potrebuješ:
•stare hlače*
•ravnilo
•škarje
•pištolo za vroče lepljenje
•dekoracije, kot so gumbi, značke, čipka in krpice

* Poišči hlače, ki jih ne moreš več nositi in za katere imaš dovoljenje staršev, da jih lahko razrežeš.

Koraki:

1. Položi hlačnico na čisto podlago in jo pogladi, da ne bo imela gub. Z ravnilom izmeri 25 cm od spodnjega roba in tam s škarjami odreži v ravni črti.

2. Obreži blago tako, da dobiš dva enaka pravokotnika brez šivov.

image

3. Naj ti kdo od odraslih pomaga pri nanosu vročega lepila. Lepilo nanesi na en izrezan pravokotnik na daljšem in na obeh krajših robovih. Lepilo nanesi približno 1 cm stran od robov.

4. Pozorno poravnaj drugi pravokotnik in ga položi na pravokotnik z lepilom. Oba pravokotnika pogladi, da se lepilo dobro sprime in strdi.

5. Namesto šivanja robov na neprilepljenih daljših stranicah uporabi lepilo. Prepogni oba roba za kakšen centimeter in ju z lepilom zalepi oziroma zarobi. Zalepi na obeh straneh.

6. Ko se lepilo posuši, obrni etui od znotraj navzven.

7. Iz hlač izreži še 2 cm širok in približno 30 cm dolg trak.

8. Etui nato na mizo položi tako, da bo odprtina zgoraj. Po višini na sredino etuija nanesi lepilo in nanj prilepi izrezani trak.

9. Zunanjo stran etuija zdaj samo še okrasi. Ko se posuši, vanj zloži žlico, vilice in nož ter zaveži s trakom. Tako, pripravljeno za uporabo!

image

Nasvet za varovanje planeta: Če že uporabljaš pribor za enkratno uporabo, izberi takšnega, ki je razgradljiv. Ne pozabi, da je treba etui za pribor tudi oprati, če je bil pribor v njem umazan.

 

image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.