Vstopna stranPlanet ali plastika?10 nasvetov za manjšo porabo plastike

10 nasvetov za manjšo porabo plastike

Besedilo: Allyson Shaw, NG
Fotografije: Kanittha Boon / Shutterstock (slamice); Rich Carey / Shutterstock (morski konjiček); Kseniia Perminova / Shutterstock (sladoled); seamind224 / Shutterstock (pobiranje smeti)

Hočeš varovati planet? Jej sladoled! Resno, s plastiko se lahko bojuješ tudi tako, da si privoščiš sladoled v kornetu. Preberi si 10 preprostih nasvetov za manjšo porabo plastike!

image

Ne pij po slamici.
Živali mislijo, da je slamica, ki plava v morju, hrana, zato jo pojedo, potem pa zbolijo. Raje pij brez slamice, ali s papirnato oziroma tako, ki jo lahko uporabiš večkrat.

Stekleničko napolni z vodo iz pipe.
Vodo pij iz steklenice za večkratno uporabo namesto iz plastenk. Po vsem svetu vsako minuto prodajo skoraj milijon plastenk z vodo.

Izdelaj svojo vrečko.
Sendviče in prigrizke shrani v posodi za večkratno uporabo ali vrečki iz blaga. Bodi ustvarjalen, izdelaj svojo vrečko, ki jo lahko opereš!

Jej sadje.
Namesto vrečk s prigrizki si privošči jabolko, banano ali pomarančo. Sadje je zdravo za telo, poleg tega nima odpadkov (razen jedra in olupkov, ki spadajo na kompost).

Podari kaj lepega.
Darilne vrečke za prijatelja ali prijateljico, ki praznuje rojstni dan, ne napolni s plastičnimi jojoji in drugo navlako. Raje kaj speci ali podari kupone za slaščičarno z domačimi slaščicami.

image

Izberi kornet.
Svoj najljubši sladoled jej v kornetu. Zakaj bi jedel s plastičnimi žličkami in iz lončkov, če pa lahko dobiš kepico kar iz velike posode!

Kupuj velike zavoje.
Družinske člane spodbujaj, naj prigrizke, žitarice in testenine kupujejo v velikih količinah, saj boste tako vrgli v smeti manj plastike. Živila pa hranite v steklenih kozarcih.

Ne kupuj proizvodov, ki vsebujejo plastična mikrozrna.
Ne uporabljaj mila za obraz ali zobne kreme z mikrozrni. (Če na embalaži piše, da izdelek vsebuje polietilen ali polipropilen, verjetno vsebuje mikrozrna.) Drobna plastična zrna stečejo v odtok in nazadnje preplavijo reke, jezera in oceane. Morske živali mislijo, da je to kaj za pod zob − toda tudi ta prigrizek je lahko zanje usoden.

image

Smeti nikoli ne meči na tla.
Včasih je pač tako, da brez plastike preprosto ne gre. Nič hudega! Ampak le glej, da plastiko ločuješ in je nikoli ne pustiš na tleh. Take smeti pogosto odnese v potoke in reke, od tam pa proti morju.

Kadar lahko, pobiraj smeti.
S starši pojdi pobirat smeti, ki ležijo v bližnjem potoku, reki ali ob sprehajalnih poteh. Toda pazi: nikoli ne primi ostrega ali nevarnega predmeta.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.