Etui za pribor

image

Pomagaj varovati Zemljo in ne uporabljaj plastike za enkratno uporabo. Tokrat ti bomo pokazali, kako narediš etui za shranjevanje žlic, vilic in nožev. Naslednjič se na pikniku, zabavi ali kampiranju odločite za uporabo pribora za večkratno uporabo.


Zemlji prijazen sladoled

image

Prihajajo topli dnevi in z njimi sezona sladoleda! Zato je čas, da se naučimo, kako si lahko doma narediš sladoled na palčki, namesto da bi ga kupoval v trgovini skupaj s plastiko. Kajti, če takšne plastične ovoje sladoleda vržemo v smetnjak, jih veter lahko odpihne v naravo in živali jih pomotoma pojejo.


Pomponi

image

Tokrat lahko pomagaš varovati Zemljo tako, da prostor za zabavo okrasiš s papirnatimi pomponi namesto z baloni. Zakaj? Baloni, ki poletijo v nebo ali ostanejo na tleh, lahko končajo v morju oziroma oceanu. Tam se lahko živali vanje zapletejo ali jih pojedo.


Slasten jogurt

image

Pomagaj varovati Zemljo tako, da ne uporabljaš plastike za enkratno uporabo. Ta mesec izdelaj jogurt kar doma, namesto da ga kupiš v plastičnih lončkih. Plastični lončki lahko ogrožajo živali v naravi, na primer veverice, saj se jim vanje zatikajo glave.


Izbrali smo planet!

image

S 1. novembrom smo se ustvarjalci Juniorja odločili, da pobudo Planet ali plastika? preizkusimo tudi na lastni koži. Naš izziv: popolnoma se bomo odpovedali uporabi plastike za enkratno uporabo. Spoznaj sodelavce naše revije in preveri, kako nam gre ...


Srčkane slamice

image

Če prenehaš uporabljati plastične predmete za enkratno uporabo, pomagaš varovati Zemljo.


Praznični nakupi in planet

image

Včasih se zdi, da med prazniki kar pozabimo na okolje. Brezglavo nakupujemo in kopičimo nepotrebne reči, zavite v neskončne ovoje embalaže. A ravno prazniki so čas, da se spomnimo, da smo, kar smo, ne pa to, kar imamo.


Zakaj plastika povzroča težave?

image

Morska želva plava in zagleda nekaj belega tik pod gladino. “Njam,” si misli. “Meduza!” Predmet zgrabi in ga pomalica. Toda ni bila meduza – bila je plastična vrečka, zaradi katere lahko želva zboli in umre.


10 nasvetov za manjšo porabo plastike

image

Plastenke z vodo, slamice in plastične vrečke so morda del tvojega vsakdanjega življenja. Toda ko plastiko za enkratno uporabo zavržeš, ne izgine. Veliko je pristane v morjih in oceanih, zaradi česar lahko živali zbolijo in poginejo. Kaj lahko storiš? Upoštevaj 10 preprostih nasvetov, kako zmanjšati količino plastičnih odpadkov.image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.