Iz prve tace

Fotografija: Daniel Prudek / Shutterstock

image

Pozdravljeni!
V vrtcu nas je obiskal čebelar in nam predstavil življenje čebel. Ali so tudi one lahko naše domače živali? Bodo same naselile čebelnjak, če jim ga postavim na vrtu? Kako čebele vedo, katera barva na čebelnjaku zaznamuje njihov dom, kamor prinašajo med, ali jim je vseeno, kje prespijo? Kako čebele preživijo zimo, saj jih v naravi ne srečujemo? Ali se čebele navežejo na svojega gospodarja in ga ne popikajo? Niso nič jezne, da jim poberemo med? Sam imam najraje gozdnega in bršljanovega.
Hvala za odgovor!
Gal Bevitori, 6 let, Sečovlje

Čebele niso domače živali in še manj hišni ljubljenci – čeprav jih imamo do neke mere ukročene v panjih, so ohranile veliko večino svojih “divjih” lastnosti in naravnih nagonov. Če postavite nov čebelnjak, obstaja majhna verjetnost, da se bo v kakšen panj naselil od drugje pobegli roj čebel, vendar na to res ni smiselno upati ali čakati. Čebele svojega doma ne prepoznajo po barvi na panjih, ampak po njegovi lokaciji – vhod v čebelnjak po povratku s paše zadenejo do 3 cm natančno! V naravi živi samostojno veliko drugih vrst čebel (npr. čebele samotarke) in tudi do 10 odstotkov medonosnih čebel, s katerimi se ukvarjamo čebelarji. Večina čebel pa prezimuje enako – stisnjena v gručo, na suhem, v čebelnjaku, lahko pa da se medsebojno ogrevajo, in ne potrebujejo dodatne oskrbe.
Čebele naj bi prepoznale vonj čebelarja in po novejših raziskavah celo njegov obraz. A umetnost “nepopikanosti” je predvsem v čebelarjevi veščini in spretnosti. Čebele seveda niso vesele, da jim poberemo med, vendar jim nikoli ne vzamemo vsega, samo tiste viške zalog, ki jih same ne potrebujejo čez zimo. Tako da kar brez skrbi uživaj v medu še naprej!
Gorazd Trušnovec, društvo Urbani čebelar
image


Facebook Junior.si

Anketa


Kolikokrat bi vse prodane knjige o Harryju Potterju, če bi jih postavili v vrsto, obkrožile svet?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.