Iz prve tace

Fotografiji: © Shutterstock / Breck P. Kent (piton); © Shutterstock / Pitipat Usanakornkul (mačka)

Za rojstni dan si želim hišnega ljubljenčka, in sicer kačo – pitona. Mama pravi, da ga bom moral hraniti z živimi živalmi. Ali je to res? Jaz bi mu dajal le listje, travo in vodo. Bo piton tako preživel? Ali bo samo suh in zdrav kot riba, ker tudi (jaz) sam rad jem zelenjavo. Tata pa pravi, da je piton lahko zelo velik. Koliko? Pravi tudi, da mi lahko zbeži, če ga bom spustil po stanovanju in se z njim igral, saj je zelo hiter. Je to res?
Gal Bevitori, Sečovlje, 5 let
image

Pitonov je zelo veliko vrst. Večino uvrščamo med orjaške kače in kot take niso primerne za hišne ljubljence, saj lahko zrastejo preko 5 metrov in tehtajo 80 in več kilogramov. Med pitoni je vsaj ena izjema in to kraljevi piton iz Afrike, ki je manjša kača, dolga do 2,5 metra. Pitoni so izključno mesojede živali in jih je treba hraniti z glodavci. Potrebuje dovolj velik, opremljen terarij, ki je zaščiten, da piton ne more najti poti iz njega. Po stanovanju ga lahko spuščaš le pod nadzorom, saj se lahko kam zavleče (recimo v kavč ali za omaro). Kraljevi pitoni se zelo navadijo na ljudi, vedno pa je manjša verjetnost, da te ugrizne.

Zakaj se domače mačke bojijo vode, tigri pa ne? Zakaj imajo nekateri psi, ko so v »lezi«, prekrižane sprednje noge?
Neža Gnezda, Idrija, 13 let
image

Predniki domače mačke izvirajo iz sušnega predela Afrike in zato niso navajene na vodo. So tudi toploljubne, kar pomeni, da so rade na suhem in toplem, zato pogosto poležavajo na soncu. Nekatere vrste mačk pa so se v razvoju zaradi razmer v okolju navadile na vodo. Vendar, če opazuješ tigra, kako leze v vodo, opaziš, da je pri tem previden, kot da ne želi, da bi bil moker. Seveda so izjeme njihovi mladiči med igro. 

Nekateri kužki, ko ležijo, prekrižajo sprednje noge iz preprostega razloga: ker jim tako paše in s tem ni prav nič narobe.
image


Facebook Junior.si

Anketa


Najstarejše drevo v Sloveniji je:


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov