Iz Majske številke

Kako se pogovarjajo gorile
Človeku podobne opice so mojstrice sporazumevanja. Gorile pa ne »govorijo« samo z zvokom. Da sporočijo to, kar hočejo, uporabijo tudi gibe in celo vonj svojega telesa. Torej ni čudno, da strokovnjaki mislijo, da so gorile pri komuniciranju najbolj napredne živali, takoj za ljudmi. Pripravljamo pet zgodb o petih presenetljivih načinih sporazumevanja goril.

Še nekaj o govorici živali

Ali govoriš veveričji jezik? Kaj pa jezik povodnega konja? Pogovarjanje z živalmi ni samo nekaj, kar zna dr. Dolittle. Dejansko se tega lahko nauči večina ljudi. En način je branje telesne govorice živali. Drugi trik je, da žival naučimo človeške govorice – v obliki besed, simbolov, zvokov ali gibov. Lahko boš prebral še štiri resnične zgodbe o sporazumevanju z živalmi.

Z vlakom v preteklost
Pred več kot stotimi leti je bila Slovenija del Avstro-Ogrske monarhije, ki je na svojem ozemlju vneto gradila železniške proge. Še posebej pomembna je bila Transalpina od češkega mesta Praga do Jadranskega morja. Del te proge se je nahajal tudi v Sloveniji in po več kot 100 let stari Bohinjski železnici se lahko s skoraj toliko starim vlakom zapeljete še danes. In to celo v družbi avstro-ogrskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda!

Drzni raziskovalci
Od poslušanja živali do branja zvezd – pet raziskovalcev National Geographica nam je zaupalo svoje skrivnosti sporazumevanja s svetom.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Kolikokrat bi vse prodane knjige o Harryju Potterju, če bi jih postavili v vrsto, obkrožile svet?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.