Vstopna stranEko točkaPoleti z mano!

Poleti z mano!

Fotografija: Jasmina Hasković / National Geographic Junior (urednica); Oksana Alekseeva (sinička); slika je digitalno sestavljena.

Ko sem bila mlajša, me ptice niso tako zelo zanimale – zdele so se mi samoumevne. Zdaj pa me navdušujejo s svojo lepoto, petjem, igrivostjo, vztrajnostjo in eleganco. Dne, ko sem v svojem vrtu videla rumenoglavega kraljička, najmanjšo evropsko ptico, ne bom nikoli pozabila. Še nekaj časa sem bila v devetih nebesih!

imagePtice so dragocene prav zato, ker so najbolj vidne, vedno prisotne predstavnice narave. Na svetu je približno 10.000 vrst ptic. Živijo vsepovsod, tudi v najbolj nenavadnih kotičkih: puščavah, najvišjih gorovjih, na Antarktiki ... Predvsem pa nas s svojo družbo razveseljujejo celo v mestih. Preseneča me, koliko različnih vrst ptic živi pri nas: ko sem se pred časom udeležila ornitološkega sprehoda po ljubljanskem parku Tivoli, smo v družbi veščega poznavalca našteli 20 vrst ptic. Marsikatere sploh nisem poznala! Dare Fekonja, ki te sprehode že dolgo vodi, pa mi je povedal, da so z obiskovalci v parku skupno opazili že 70 različnih vrst ptic.

Zakaj so ptice tako pomembne? Pravijo, da zato, ker so naša najtrdnejša vez z naravo. A skoraj 200 vrst ptic je ogroženih, ker jim ljudje tako hitro spreminjamo planet. Zato je National Geographic leto 2018 razglasil za leto ptic, čemur se pridružujemo tudi mi s čudovito zgodbo o pticah Šaleških jezer, ki jo objavljamo v oktobrski številki revije National Geographic Junior.

Prihodnost večine vrst ptic je odvisna od naše odločenosti, da jih ohranimo. Pernata druščina in njihove težave pa nas bodo zanimale le, če jih bomo dobro spoznali in vzljubili.

Irena Cerar, odgovorna urednica revije National Geographic Junior.

image


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.