Plima

Besedilo: Kim McKay in Jenny Bonnin
Fotografija: Corbis Australia

imageGlobalno segrevanje lahko s taljenjem polarnega ledu povzroči dvig morske gladine. Po napovedih bo globalno segrevanje v tem stoletju povzročilo znaten dvig gladine morja. Ker dve tretjini svetovnega prebivalstva živi znotraj obroča 80 km priobalnega pasu, je to zaskrbljujoče. V Bangladešu bi na primer dvig morske gladine za en meter poplavil več kot petino države, od 10 do 15 milijonov ljudi pa bi ostalo brez domov. Kam bi se lahko zatekli? Led na Grenlandiji se tali hitreje, kot so napovedali znanstveniki, in številne živalske ter rastlinske vrste lahko kmalu izumrejo. Polarni medvedi za preživetje potrebujejo velike ledene površine; če polarni led izgine, bodo izginili tudi oni.

S podatki iz interneta ali knjižnice naredi raziskavo in ugotovi, na katere živali bi vplival dvig gladine morja in izguba življenjskega prostora. Izsledke raziskave javno predstavi in jo pospremi s kakšno dejavnostjo, na kateri lahko pobiraš prostovoljne prispevke za delovanje izbrane okoljske organizacije.

imageTo je nekaj stvari, ki jih lahko narediš, da rešiš planet. Predlogi so iz knjige Postani ekofaca!, ki jo je v slovenskem prevodu izdala Založba Rokus Klett. Knjigo si lahko ogledaš ali jo kupiš na www.knjigarna.com.

»Pogum in prednost te knjige pred mnogimi te vrste je »pogled okoli sebe«, sledenje našemu ravnanju v vsakdanjih stvareh od trenutka, ko vstanemo, do trenutka, ko spet zaspimo.
Vojko Zadravec, Mestna knjižnica Ljubljana (Bukla, september 2010)

image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.