Koledar prireditev ob Evropski noči netopirjev 2005

Foto: Nenad Reberšak
Ilustracija: Aljaž Rijavec

Netopir

Najprej nekaj besed o netopirjih in dogodku, ki je posvečen samo njim. Ker so netopirji med najbolj ogroženimi sesalci v Evropi in tudi pri nas, smo se naše društvo in ostale skupine iz Evrope dogovorili, da bomo vsako leto organizirali Evropsko noč netopirjev (ENN). V Sloveniji jo letos organiziramo že sedmič!

Seveda te verjetno zanima, kdo smo. Naše društvo se imenuje Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev (SDPVN). Trudimo se, da bi netopirji v Sloveniji še dolgo živeli! Raziskujemo njihova bivališča, kraje, kjer se prehranjujejo, zanima nas, koliko časa pozimi spijo, kdaj imajo mladiče …

Kako nam to uspeva, boš lahko izvedel na Evropski noči netopirjev. Na predavanjih z diapozitivi boš spoznal, kakšni so netopirji videti in kako živijo. Na večernih sprehodih z ultrazvočnimi detektorji, ki jih boš lahko preskusil tudi sam, boš slišal zvoke netopirjev. Ultrazvočni detektorji so naprave, ki ultrazvok, s katerim se orientirajo netopirji, pretvorijo v nam slišen zvok. Tako lahko celo določamo vrste teh živali.

Netopir

Na otroških likovnih delavnicah boste majhni in veliki otroci s svojimi izdelki in z igrami raziskovali skrivnostne ponočnjake. Na ogled bodo razstave fotografij netopirjev, otroških likovnih izdelkov in stripov z natečaja Na belino papirja ujemi netopirja.

Netopir

Program Evropske noči netopirjev 2005


Program si lahko ogledaš tudi na spletni strani društva: www.sdpvn-drustvo.si

Sreda, 7. 9. 2005
Ob 19. uri, Pokrajinska in študijska knjižnica v Murski Soboti: Netopirji – skrivnostni ponočnjaki, odprtje razstave fotografij netopirjev in predavanje Katerine Jazbec. Sledi večerno opazovanje netopirjev z ultrazvočnimi detektorji.

Četrtek, 8. 9. 2005
Ob 16.30 uri, Kosovelova knjižnica v Sežani: Netopirčkov svet, ura pravljic in odprtje razstave otroških risb.
Ob 18.30 uri, Arboretum Volčji potok: Zvezdni netopirji, predavanje ter ob prvem mraku (19.30) začetek opazovanja letajočih netopirjev v parku. Vodi Primož Presetnik, univ. dipl. biol. (CKFF).
Ob 16.00 uri, OŠ Dutovlje: Otroška ustvarjalna delavnica.Vodi Maja Zagmajster.
Ob 18.30 uri, OŠ Dutovlje: Netopirji – skrivnostni sokrajani, predavanje Maje Zagmajster. Sledi večerno opazovanje netopirjev z ultrazvočnimi detektorji pri jami Pliskovica.

Petek, 9. 9. 2005
Ob 19.00, Hram Vrbovega loga v Krškem: Netopirji krških jam in okolice, predavanje Alenke Petrinjak. Sledi večerno opazovanje netopirjev z ultrazvočnimi detektorji v okolici Ajdovske jame.

Sobota, 10. 9. 2005
Od 10. do 12. ure, Kavarna Pločnik v Ljubljani: Cik-cak netopir, otroška likovna delavnica o netopirjih. Vodita Irena Kranjec in Boštjan Potisk.
Ob 16.00 uri, Triglavski narodni park – Informacijsko središče Bled na Bledu: Moj papirnati netopir, otroška likovna in lutkarska delavnica o netopirjih.
Ob 18.00, Triglavski narodni park – Informacijsko središče Bled na Bledu: Netopirji – kralji noči, odprtje fotografske razstave.
Ob 18.30, Triglavski narodni park – Informacijsko središče Bled na Bledu: Netopirski večer, predavanje Alenke Petrinjak. Sledi večerno opazovanje netopirjev z ultrazvočnimi detektorji.

Nedelja, 11. 9. 2005
Od 10. do 12. ure, Živalski vrt v Ljubljani: otroška delavnica o netopirjih. Vodita Katerina Jazbec in Nataša Zupančič.

Če bo dež, bodo delavnica na Pločniku in večerni sprehodi odpadli.

NetopirAktivnosti Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev (tudi Evropsko noč netopirjev) letos finančno podpira Ministrstvo za okolje in prostor. Del dejavnosti Evropske noči netopirjev pa bo potekal tudi v okviru projekta INTERREG IIIA – SLO-A Varstvo netopirjev v regiji Alpe – Jadran, ki ga vodi Center za kartografijo favne in flore. Sodelovali bodo še Triglavski narodni park, Arboretum Volčji potok, Park Škocjanske jame, Zavod Vrbov log, Razvojno društvo Pliska, Živalski vrt Ljubljana, Pokrajinska in študijska knjižnica v Murski Soboti, Kosovelova knjižnica v Sežani in Kavarna Pločnik v Ljubljani. Vsem smo za sodelovanje zelo hvaležni!

Če te še kaj zanima, pa nam kar piši: . ali nas pokliči na tel. 031-218-463.

Ponekod so še vedno zelo živi predsodki o krvoželjnosti netopirjev, ki prežijo na dolge ženske lase. To ni prav nič v prid trudu za učinkovitejše varstvo te v naravi izredno pomembne živalske skupine. Zato je vsakdo vabljen, da na Evropski noči netopirjev spozna resnično, a nenavadno življenje nočnih živalic, ki je v temi človeškim očem pogosto skrito.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.