Kje pa so vse zvezde?

Besedilo: Iztok Bončina, Snježana Levar
Fotografija: Iztok Bončina

Ali kdaj na nebu nad kakšnim večjim slovenskim mestom zaman iščeš zvezde? Lahko si še tako napeto opazuješ, a si jih opaziš bolj malo, pa še to samo najsvetlejše, tiste, ki so bile visoko na nebu. Če pa se zazreš v nočno nebo visoko v hribih ali na samotni morski obali, jih lahko vidiš na tisoče, celo tik nad obzorjem.

Vzrok za takšno razliko je pojav, ki mu pravimo svetlobno onesnaženje. Ponoči je videti kot rdečkasta ali rumenkasta svetlobna meglica, ki se dviga visoko nad mesta.  Krivec so največkrat tiste ulične svetilke, ki svoje svetlobe ne usmerjajo samo proti cesti ali pločniku, temveč popolnoma nepotrebno tudi v nebo. Pridružujejo se jim tudi osvetljene svetlobne reklame in pročelja hiš, avtomobilski žarometi, svetlobni napisi in seveda vse prižgane luči v stanovanjih.

Kje pa so vse zvezde?

Kako lahko pomagaš zmanjšati svetlobno onesnaženje?

Predvsem tako, da zvečer, ko zapustiš kopalnico ali svojo sobo, za sabo vedno ugasneš luč. Ena ugasnjena luč več mogoče res še ne bo zmanjšala svetlobnega onesnaženja, na stotine ugasnjenih luči pa lahko nad naša mesta ponovno privabi čudovite zvezde.

Ali veš..,

... da umazane žarnice vpijajo svetlobo in zato svetijo šibkeje?

... da imajo naše navade osvetljevanja in izbira svetil velik vpliv na Zemljo? Poznaš fluorescenčne sijalke? Te so namreč veliki varčevalci energije. Trajajo dlje in porabijo samo četrtino energije, ki jo potrebuje navadna žarnica.

... da v ZDA kar petino vse elektrike porabijo za osvetljevanje?

Si že slišal za Pobudo za temno nebo? Oblikovali so jo vsi, ki si v Sloveniji prizadevajo za zmanjšanje svetlobnega onesnaženja in temno nebo nad nami. Obišči njihove spletne strani in poišči še več podrobnosti.

www.temnonebo.org
www.fiz.uni-lj.si/astro/comets/DSSi

image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.