Pomagaj reševati albatrosov življenjski prostor

Besedilo: Kimberly Forkner
Fotografija: © ISTOCKPHOTO.COM / ZACK WOOLWINE

Kadar skrbiš za planet, pomagaš prav vsem živim bitjem na Zemlji, tudi albatrosom južnih oceanov. Tako je, vsak junior, lahko prispeva. Preberi si nekaj zamisli, kako lahko pomagaš planetu.

image

Spodaj je šest napotkov, kako lahko svet spremeniš na bolje.

1. Pobiraj pasje iztrebke.
Vsak izmed okrog 200.000 psov v Sloveniji pušča iztrebke. S prostorov, kjer obležijo, jih voda spira proti odtočnim kanalom, rekam in oceanom. S seboj nosijo bakterije, ki lahko škodujejo drugim živalim, med njimi tudi albatrosom, ki so odvisni od čiste vode. Poberi iztrebek svojega psa in ga vrzi v smeti, da bo končal na smetišču, kjer se bo varno razgradil.

2. Pelji še prijatelja.
Kadar te starši peljejo v šolo, na trening nogometa ali plesne vaje, naj se vas več pelje z enim avtom, da ne potratite preveč bencina. Če bi se do šole v vsakem avtu peljali po trije učenci skupaj, bi v Sloveniji vsako leto prihranili milijon in pol litrov bencina.

3. Ponudi pomoč.
Spomladi je vsepovsod veliko čistilnih akcij. V svoji okolici poišči organizacije, ki jih prirejajo, in se jim pridruži.

4. Spremeni računalniške navade.
Vsak večer pred spanjem ali pa podnevi, preden odrineš od doma, ugasni računalnik. Kadar ga za kratek čas ne potrebuješ, mu nastavi funkcijo, pri kateri trati manj energije. S tema dvema preprostima dejanjema prihraniš vsak dan okrog 85 odstotkov energije, ki jo sicer porabi računalnik.

5. Preveri v knjižnici
Ko te bo naslednjič prijelo kupiti novo knjigo, si jo raje izposodi v knjižnici ali od prijatelja. Izposoja knjig je izvrsten način manjšanja količine odpadkov in ponovne uporabe.

6. Preskusi se v družinskem izzivu!
Če se družina pri kosilu enkrat na teden ali pa vsaj enkrat na mesec odpove mesu, lahko zmanjša izpuste in varčuje z zemljo, gorivom in hrano.
Manj mesa pomeni manj izpusta ogljikovega dioksida.
Družina naj poišče recepte, ki ne vsebujejo mesa. Znanstveniki ocenjujejo, da bi ameriška štiričlanska družina, ki bi enkrat na teden jedla brezmesni obrok, k okolju prispevala toliko, kot če bi namesto navadnega avtomobila vozila hibridno vozilo. Reja živine zahteva veliko prostora, vode in žita. Vsi postopki proizvodnje mesa od živali pa do mesa na prodajnem pultu tratijo gorivo in izpuščajo toplogredne pline. Jej manj mesa in več žitaric.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko podzemnih jam imamo v Sloveniji?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.