Ekopraznovanje

Besedilo: Allie Benjamin
Fotografije: © CORBIS / SUPERSTOCK (1); © ISTOCKPHOTO / PARKER DEEN (3); © LUCA TROVATO / BOTANICA / JUPITERIMAGES (6);

V prazničnih dneh se veselimo. Kaj, ko bi praznovali tako, da bo vesela tudi mati Zemlja? Preberi si, kaj lahko storiš, da pripraviš okolju prijazno slavje.

image1. Imej svojo vrečko. Za praznike nakupuj z vrečko iz blaga. Tako ne prispevaš h kopičenju plastičnih vrečk na deponijah, v rekah in oceanih. 2. Znižaj temperaturo. Doma boste pripravljali gostijo, zato bo stanovanje ogreval že štedilnik. Termostat nastavi vsaj za dve stopinji niže, in tako prihrani energijo.

image3. Kupuj domače izdelke. Izdelki v povprečju prepotujejo 2400 kilometrov, preden prispejo v tvoj dom. Kupuj izdelke, ki prihajajo iz tvoje okolice. S tem prispevaš k manjši količini izpušnih plinov, ki nastajajo ob prevozu hrane iz daljnih krajev. 4. Deli z drugimi. Pomagaj tistim, ki nimajo takšne sreče kot ti. Če imate doma hrano ali pločevinke, ki jih ne potrebujete, jih podarite kuhinjam za brezdomce. Lahko jih pustite v trgovinah, kjer imajo posebej nameščene škatle s prispevki za dobrodelne organizacije ali ljudi v stiski.

5. Hrane ne meči proč.
Vsako leto napolnimo s smetmi nešteto tovornjakov. Iz ostankov zelenjave na vrtu napravi kompost, ki bo služil kot naravno gnojilo.

image6. Znebi se papirnatih prtičkov. Na pojedinah pogosto packamo. Gostom ponudi prtiče iz blage. Pozneje jih lahko opereš, in s tem ohranjaš drevesa pri življenju. 7. Ustvari ekološke okraske. Ustvari lastne praznične okraske. Recikliraj! Izdelaj okraske iz odpadne embalaže ali na sredo mize postavi živobarvno dekoracijo iz sadja in zelenjave, ki jo boste pozneje pojedli.

 

 

image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.