Ali drevesa marajo slano?

Besedilo: Jelka Pogačnik, Olga Berčič
Ilustraciji: Kristina Krhin

So drevesa v mestu pomembna?
V poletni vročini se hvaležni zatečemo v hladno senco drevesnih krošenj. Poleg ptic tam najdejo hrano in zavetje številna bitja, listi zadržujejo prah, oddajajo vlago in kisik. Drevesa so pljuča mest.

Ampak vsa drevesa v mestih nimajo goste krošnje, ker niso zdrava. Taka drevesa imajo majhne liste, poškodbe pa se vidijo tudi v izgubi zelene barve. Bolna drevesa počasi odmirajo.

Ali drevesa marajo slano?

Zakaj?
Drevesa so v mestu izpostavljena različnim škodljivim dejavnikom, prav tako kot ljudje. Vendar pa so drevesa zakoreninjena in se ne morejo umakniti.

V zimskih dneh se jezimo, če nam na pločnikih drsi. Mladi se mogoče radi zadrsate, starejši pa drsalnic v mestu ne maramo. Zato vzdrževalci ceste in pločnike solijo.

Vendar pa ni nujno, da je, kar se zdi dobro za človeka, dobro tudi za druga bitja. Sol je tuja snov v naravnem okolju, še posebej zaradi velikih količin, ki se spirajo v prst in se tam kopičijo.

Spomladi, ko se voda spet začne dvigovati v deblo, veje in brste, se drevesa začnejo zastrupljati, saj voda vsebuje veliko soli. Že junija opazimo, da dobijo listi svetel rob – izgubljajo listno zelenilo. Pozneje robovi porjavijo, ker tkivo propada. Drevesa zato že zgodaj poleti začnejo izgubljati liste. Poškodbe zaradi soli pa nastajajo tudi v lesu.

Ali lahko rešimo tako drevo?
Lahko, vendar bi morali zamenjati vso prst, kar je velikokrat težko izvedljivo.

Lahko namesto bolnega drevesa posadimo novo?
Lahko, če prej odstranimo sol iz tal.

Kaj lahko naredimo, da bo v mestih manj bolnih dreves?
Skrbneje očistimo vsaj pločnike, za posip uporabimo pesek, uporabljajmo javni promet.

Imaš tudi ti kakšen predlog?

image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.