Vstopna stranKviz NGJ BistroumArhiv

V deželi dinozavrov

Besedilo: Špela Bulc
Fotografije: Luka Dakskobler

Spet nam je uspelo skočiti skozi čas! In to daaaleč nazaj, v čas dinozavrov. Z najboljšimi lanskimi tekmovalci kviza National Geographic Junior Bistroum smo se z veselim pričakovanjem odpravili v Styrassic park v sosednji Avstriji. Te zanima, kaj smo izvedeli o teh skrivnostnih orjaških bitjih?

image

Srečali smo žejnega diplodoka, ki je pred 150 milijoni let živel na področju današnje Severne Amerike. Zelo dolgo je bil znan kot najdaljši dinozaver in prav njegova velikost ga je branila pred napadi. Si predstavljaš, da srečaš nasprotnika v velikosti zgibnega mestnega avtobusa? Bežimo!!!

Niti za trenutek nas ni zmotilo slabo vreme, saj smo pozabili na čas in se prepustili čarovniji parka dinozavrov. Počutili smo se, kot da so živali v svojem naravnem okolju resnično oživele. Vsake toliko nas je na sprehodu skozi čaroben gozd presenetila glava kakega orjaka, zaradi česar smo kar poskočili od strahu, nato pa smo se sami sebi pošteno nasmejali. Resnično smo uživali v družbi velikih, malih, mesojedih, rastlinojedih, plazečih in letečih dinozavrov. Zanimala nas je njihova zgodba, zato smo prisluhnili vodički parka, ki nam je razkrila veliko nepoznanih skrivnosti. Poti pa nismo končali pri dinozavrih. V Akvariju-terariju Maribor smo zaplavali v svet barvitih rib in spoznali primerke nekaterih sodobnih plazilcev, ki resnično spominjajo na dinozavre. Tako smo uspeli preteklost povezati s sedanjostjo in ob tem doživeli marsikaj nepozabnega.

image
Med vožnjo smo se s tridesetimi bistroumneži dobro zabavali. Spoznavali smo se, si pripovedovali šale in prepevali. Razveselilo nas je, da smo zagledali nekaj znanih obrazov, s katerimi smo se družili že na lanskem, celo predlanskem nagradnem izletu.

image
Izvedeli smo, da bitja na fotografiji niso dinozavri, pač pa terapsidi, predniki sesalcev. Večji so dicinodonti, rastlinojedci, ki so se naseljevali v bližini rek in jezer. Oranžni in tigrasti pa so cinodonti, njihovo ime pomeni »pasji zob«, ker so imeli psom podobne zobe.

image

imageV Akvariju-terariju Maribor smo opazovali šviganje 120 vrst ribic ter poskusili kakšno za spomin vzeti s seboj, čeprav le v svojem fotografskem objektivu. Našo juniorko je začarala sredozemska balestra. Terarij predstavlja več kot 100 vrst različnih plazilcev, dvoživk in insektov. Dodobra smo se nasmejali zelenima legvanoma, ki si izmenjujeta toploto pod grelno žarnico in se nikakor ne pustita motiti. Legvan sodi med ogrožene in zaščitene živali, kar pomeni, da jih je prepovedano loviti ali z njimi trgovati.

Pridruži se bistroumni druščini!
Tudi letos bomo za osnovnošolce 4., 5. in 6. razredov pripravili kviz NG Junior Bistroum. Ob koncu tekmovanja se bomo podali na izlet v avstrijski Beljak, kjer bomo »poleteli« v skrivnostni svet ptic ujed in opic vrste makaki. Več o mamljivi nagradi in poteku tekmovanja izveš v eni od prihodnjih številk revije. Ne spreglej!

Še nekaj utrinkov z dinozavrskega izleta:

image
image
image

 

image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.