Vstopna stranKaj dogaja?Dan za zmajeljubce

Dan za zmajeljubce

Besedilo: Andreja Dular in Irena Cerar
Fotografije: Miha Mally

Ob dnevu Zemlje, prav 22. aprila, smo na Ljubljanskem gradu odprli razstavo Skrivnost zmajevega jajca ter podelili nagrade najbolj ustvarjalnim zmajeljubcem 10. Juniorjevega likovnega ekonatečaja. Juniorje iz vseh koncev Slovenije je pozdravil tudi mladinski pisatelj Žiga X. Gombač, častni pokrovitelj natečaja. Prav srečanje z njim je bilo za marsikoga posebno doživetje.

Eva, ena od nagrajenk, je zapisala, da je bilo srečanje z njenim velikim vzornikom »prav zagotovo sreča na kvadrat«. Oglej si, kako smo se imeli in kaj vse smo odkrili na doživljajskem vodenju po Ljubljanskem gradu. Srečali smo tudi profesorja zmajeslovja, ki nam je zaupal velike zmajske skrivnosti.

image

Organizatorji so se odločili, da razstavijo vsa prispela likovna dela. Tako je nastalo slikovito gnezdo, polno zmajevih jajc in skrivnosti. Jajc so se obiskovalci lahko dotikali, jih odpirali ter raziskovali njihovo vsebino. Nad gnezdom je bdel velik papirnat zmaj, ki so ga izdelali učenci iz OŠ Naklo z mentorico Petro Korenjak Marčun.

image

Nagrajence je pozdravila ter jim za ustvarjalnost čestitala tudi dr. Bea Tomšič Amon s Pedagoške fakultete, ki je že 10 let predsednica žirije. »Zmaji že od nekdaj burijo našo domišljijo,« je dejala, »in vaši likovni izdelki to potrjujejo. Vsako zmajevo jajce in sporočilo v njem je skrivnost in hkrati prikaz ustvarjalne misli, čustev ter domišljije avtorja ali avtorice.«

Ker tiste sončne nedelje nismo praznovali samo juniorske ustvarjalnosti, pač pa tudi dan Zemlje, smo imeli tudi posebnega gosta – mladinskega pisatelja Žigo X. Gombača. Glavna urednica Juniorja, Irena Cerar, je z njim pokramljala o zmajih, knjigah, teku, skrbi za okolje ter drugih zanimivih in pomembnih rečeh.
image
Žiga in Irena sta podelila tudi nagrade – to je »zbor« naših nagrajencev!

Kot zadnji gost nas je obiskal profesor zmajeslovja, ki se že vse življenje posveča raziskovanju in preučevanju zmajev. Videl jih je tudi na lastne oči!
image
Ker so se juniorji dobro izkazali z zmajevimi jajci, se je odločil, da prvim dvajsetim nagrajencem dodeli prav posebno nalogo. Ker je njegov zmaj zbolel, za pripravo zdravila pa mu je manjkala ključna sestavina, nas je prosil za pomoč. 

Odpravili smo se na razburljivo pustolovščino po skritih kotičkih grajskega podzemlja …
image

… do najvišje točke na gradu, od koder smo imeli čudovit razgled. Raziskovali in odkrivali smo skrivnosti iz sveta in življenja zmajev. Izvedeli smo, v čem se med seboj razlikujejo, s kakšno simboliko so povezani, kako je Ljubljanski zmaj postal najbolj prepoznaven simbol tako gradu kot mesta pod njim.

In nenazadnje, kakšne zmajske zgodbe in izročila se skrivajo za mogočnimi grajskimi zidovi.

image

Med potjo smo reševali kripteks in profesorju končno prinesli tudi vse sestavine, ki smo jih našli na poti. Te je izkušeno preučil ter s pomočjo elementa ognja ugotovil zadnjo črko, ki je razrešila odprtje kripteksa.

Iz vseh najdenih sestavin ter ene ključne, ki se je skrivala v kripteksu, je pripravil zdravilo za bolnega zmaja. Uspelo nam je! Zmaj je bil rešen, mi pa smo tega posebnega dne šli novim pustolovščinam naproti!

image


Facebook Junior.si

Anketa


Najstarejše drevo v Sloveniji je:


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov