Vstopna stranKaj dogaja?10. Juniorjev likovni ekonatečaj

10. Juniorjev likovni ekonatečaj

Fotografije: Miha Mally / Ljubljanski grad (jajce, profesor zmajeslovja); © Shutterstock / Valentyna Chukhlyebova (zmaj); Rok Berglez / Multipraktik (Žiga)

Uredništvo revije National Geographic Junior v sodelovanju z Ljubljanskim gradom razpisuje nov, že 10. Juniorjev likovni ekonatečaj. Vabimo te, da ustvariš svoje zmajevo jajce ter vanj skriješ največjo skrivnost.

image

Med vsemi mitološkimi bitji zmaji že od nekdaj burijo največ domišljije. Toliko mitov in legend je nastalo, da vsak med nami zagotovo pozna vsaj eno. Nihče, niti zmajeslovci, ki že stoletja preučujejo zmaje, ne morejo z gotovostjo trditi, od kod so prišli. Mnogi jih poznajo kot hudobna bitja, ki bruhajo ogenj in delajo škodo, vendar to še zdaleč ni vse.

Zmaji so tudi varuhi narave in največjih skrivnosti sveta.
Veljajo za gospodarje neba in zemlje, saj skrbijo za ravnovesje v naravi. Kadar se razjezijo, lahko povzročijo strašne poplave, neurja in potrese, lahko pa nas obvarujejo pred njimi, če smo tudi sami spoštljivi do njih in narave. Zmaji sodijo v razred plazilcev, saj so njihovi živalski sorodniki kače, kuščarji in krokodili, zato ne preseneča dejstvo, da so tudi zmaji hladnokrvni, mesojedi in ležejo jajca. Prav jajca pa nas letos še posebej privlačijo …

Zagotovo si si že kdaj zaželel, da bi imel doma svojega udomačenega zmaja. Z njim bi lahko zjutraj poletel v šolo, na igrišču bi te branil pred nasilneži in se igral s tvojimi prijatelji, zvečer pa bi zaspal v njegovem objemu. A kakšen je ta zmaj? Ima čarobne moči? Morda ima krila ali se bolje znajde v vodi? Še bolj kot njegov videz nas zanima, iz kakšnega jajca se je izvalil. Zmaji so polni presenečenj in skrivnosti, zato je tudi letošnja naloga obarvana s skrivnostnostjo.

Skrivnost zmajevega jajca

Ustvari čisto pravo zmajevo jajce ter vanj skrij zmajevo skrivnost. Izbiro, kakšna bo ta skrivnost prepuščamo tebi: morda ti je zaupal, kakšne so njegove super moči, s katerimi skrbi za ravnotežje v naravi? Morda je to rešitev, kaj lahko storimo, da bo naš planet varen dom za vsa živa bitja? Je to risba, s katero si bomo lažje predstavljali njegov videz? Morda bo to zgodba, kako te je našel? Ali pa je čisto nekaj drugega – nekaj, česar ne ve nihče, pa bi rad delil z nami. Najbolj izvirna zmajeva jajca, ki bodo vsebovala največje skrivnosti, bodo nagrajena z zmajskimi nagradami.

Izdelaj čisto svoje jajce, po svoji domišljiji, ki se ga bo dalo večkrat odpreti in zapreti in vanj skrij skrivnost, ki bi jo želel deliti z nami in s svetom. Uporabiš lahko material po svoji izbiri, glej le, da jajce ni manjše od 10 cm in ne večje od 40 cm. Ne pozabi v notranjosti jajca, poleg skrivnosti, navesti svoje ime in priimek ter starost, če boš jajce izdelal v šoli, pa navedi še ime šole.

Svoje likovno delo pošlji do 31. marca 2018 na naslov National Geographic Junior, Stegne 9b, 1000 Ljubljana, s pripisom Juniorjev likovni ekonatečaj.

Ne pozabi izpolniti prijavnice , ki jo najdeš v februarski in marčni številki Juniorja ali si jo natisneš tukaj. Brez prijavnice sodelovanje ni veljavno!

Izbor najbolj domiselnih likovnih del, ki ga bo naredila strokovna žirija, bomo razstavili na Ljubljanskem gradu. Odprtje razstave Skrivnost zmajevega jajca in podelitev nagrad bo na dan Zemlje, v nedeljo, 22. aprila ob 11. uri. Razstava bo odprta do 13. maja 2018.

Nagrajena dela bomo objavili v majski številki National Geographic Juniorja in na spletnih straneh organizatorjev.

ZMAJSKE NAGRADE

image

20 najbolj izvirnih ustvarjalcev:doživljajsko vodenje po Skrivnostnem svetu zmajev na Ljubljanskem gradu v družbi profesorja zmajeslovja.

Poleg skupinskega doživetja prvi trije prejmejo še dodatne nagrade:

image Prva nagrada:
Majica, skodelica in zvezek z zmajem ter stripovski hip-hop po zmajskograjski zgodovini Dan, ko je izginil Ljubljanski grad (napisal Žiga X. Gombač, narisal Ivan Mitrevski)
Druga nagrada:
skodelica in zvezek z zmajem, brisačka Ljubljanski grad, Dan, ko je izginil Ljubljanski grad
Tretja nagrada:
zvezek z zmajem, brisačka Ljubljanski grad, Dan, ko je izginil Ljubljanski grad


Nagrade za mentorje: Dan, ko je izginil Ljubljanski grad, stripovski hip-hop po zmajskograjski zgodovini

Za starše in mentorje:
Dolga pravila natečaja za starše.
Prijavnica

Namig: Če želite prijavnico ali dolga pravila natisniti, predlagamo, da zgornji povezavi odprete v novem zavihku oz. oknu.

Častni pokrovitelj natečaja je mladinski pisatelj Žiga X. Gombač.image

Soorganizator:

www.ljubljanskigrad.si

 

image


Facebook Junior.si

Anketa


S kakšne razdalje lahko slišiš regljanje žab?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov