Vstopna stranKaj dogaja?Arhiv

Zlati izumi - Pozabljena dediščina islamske civilizacije

Besedilo: Marjan Žiberna
Fotografije: Arne Hodalič (razstava); arhiv 1001 izum (jadralno letalo, ilustracija)

Mračni ali zlati časi?
V šoli si morda že slišal za srednji vek, če nisi, še boš. To je bilo tisoč let trajajoče obdobje približno med letoma 500 in 1500. Zanj pogosto uporabljajo izraz »mračni srednji vek.« Za kar obstajajo razlogi – pogoste vojne, strašna bolezen kuga, umazanija v mestih … Življenje je bilo težko in ljudje so običajno umirali mladi. A to je veljalo le za večino Evrope. V tem času je obstajal tudi zelo napreden svet, ki se mu moramo zahvaliti za marsikatero stvar, ki nam še danes lajša in lepša življenje. To je bil islamski svet, ki je tedaj doživljal svoje zlate čase; trajali so skoraj 1000 let: od 7. do 16. stoletja. Žal nam je danes poznan manj, kot bi nam moral biti. Od njega smo prevzeli uvodne besede. Oglejmo si še nekatere druge reči, ki so prišle v Evropo prav iz islamskega oziroma muslimanskega sveta, kot mu tudi pravimo.

Milo, zobna pasta, barvanje las
imageMilo je stvar, ki jo vzameš v roke večkrat dnevno, da si umiješ roke ali telo. Islamski kemiki so ga izdelovali s prekuhavanjem mešanice olja, soli podobne snovi in raznih dišečih dodatkov. Tekoči zvarek, ki je bil različno obarvan in odišavljen, so nalili v kalup in pustili, da se je strdil. Izdelovali so tudi tekoča mila. Za svoj zunanji videz so tudi sicer zelo skrbeli. Zdravnik Al-Zahravi, ki je živel v 10. stoletju v današnji Španiji, je pisal o tem, kako skrbeti za lase in kožo, kako si okrepiti dlesni in poskrbeti za bolj bele zobe. Priporočal je uporabo krem za roke in ustno vodico. Svetoval je barvanje svetlejših las v črne in tudi to, kako napraviti losjon, s katerim je mogoče zravnati kodraste lase. Verjel je, da je kozmetika »medicina lepote«. Popularni glasbenik in modna ikona tistega časa Zirjab pa je Španijo seznanil z zobno pasto.

Skalpeli, nit za šivanje ran …
Ko je Evropa vedela le malo o tem, kako se spopadati z boleznimi in zdravstvenimi težavami, so zdravniki islamskega sveta znali marsikaj. Že omenjeni Al-Zahravi je razvil skalpel in celo vrsto instrumentov, namenjenih operacijam. Mnogi so se do danes spremenili le malo. Iznašel je nit za šivanje ran, kakršna je še vedno v rabi. Za počutje svojih pacientov je bil zelo v skrbeh, zato je iznašel skalpel s skritim rezilom. Zanj pravijo, da je »oče moderne kirurgije«. V tem času je Al-Mavsili v današnjem Iraku izdelal posebno votlo iglo. Z njo je lahko uspešno odstranil sivo mreno in vrnil pacientu vid. Zdravniki tega časa so dobro poznali zgradbo človeškega očesa.

Ljubitelji znanja

Islamski svet je izjemno cenil znanje. Za knjige, ki so bile tedaj napisane ročno, saj tiskarskega stroja še niso poznali, so bili pripravljeni drago plačevati. Ponekod so za knjigo plačali s toliko zlata, kot je bila težka. Zato ni nenavadno, da so začeli že zelo zgodaj ustanavljati šole. Prvo so ustanovili v Savdski Arabiji leta 622. Kasneje je imela osnovno šolo za dekleta in fante skoraj vsaka mošeja, »cerkev«, kjer muslimani molijo. image V šolo so začeli hoditi, tako kot danes, pri šestih letih. Šole so bile javne in brezplačne, imeli so tudi potujoče učitelje. Najstarejša še delujoča univerza na svetu pa je nastala v Maroku, na severozahodu Afrike. Leta 859 jo je v mestu Fez ustanovila Fatima al-Fihri.

Na univerzah so imeli knjižnice s knjigami o kemiji, fiziki, astronomiji …Napisane so bile v arabščini. Ta jezik so namreč uporabljali islamski učenjaki. Evropejci smo mnoge prevode knjig starogrških modrecev dobili šele, ko so bile iz grščine prevedene v arabščino. Iz arabščine so jih nato prevedli v latinščino, ki so jo govorili izobraženi Evropejci.

Še več zanimivih izumov lahko spoznaš v majski številki National Geographic Juniorja ali še bolje, na razstavi.

image
Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani si do 2. julija 2015 lahko ogledaš mednarodno interaktivno razstavo 1001 izum: odkritja zlate dobe islamske civilizacije. Za načrtovanje obiska si oglej spletno stran razstave.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.