Vstopna stranKaj dogaja?Arhiv

U konc’ sveta so pravljice doma

Besedilo: Irena Cerar
Fotografije: ARHIV ORGANIZATORJA

Le kdo so hudič, škratje Polesnjak, Čatež in Perkmandeljc, povodni mož Jezernik, zmaj Govic in Zlatorog? To so starodavna bajna bitja, ki so po verovanju ljudi včasih prebivala v okolici Bohinjskega jezera ali v gorah, ki se dvigujejo nad njim. In vsa ta pisana druščina se je znašla skupaj v Zlatorogovi pravljični deželi, ki smo jo obiskali v Bohinju.

Ne zgodi se pogosto, da se National Geographic Junior lahko odzove povabilu in se odpravi na izlet. A konec maja smo bili v Bohinju, pravzaprav v Ukancu, kraju “na koncu sveta”, ki pa je za mnoge najbolj čaroben kotiček ob Bohinjskem jezeru. Tam je vzgojiteljica Andreja Jensterle skupaj s številnimi sodelavci in turističnimi delavci za en vikend uresničila svoje sanje in zgradila deželo pravljic. Tisti, ki smo se po njej sprehodili, smo spoznali sedem bohinjskih ljudskih pravljic, ob katerih smo lahko ustvarjali, opazovali, raziskovali in uživali v najlepšem igrišču na svetu – naravi.

image

Zlatorogova pravljična dežela – U konc’ sveta so pravljice doma je projekt enote Vrtca Bohinj (OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica). Nastal je v okviru projekta TZS – Turizem in vrtec.

image

Pravljična pot se je začela pri slovitem hotelu Zlatorog – seveda, kje pa drugje! Zlatorog, gams z zlatimi rogovi, ki je na Komni in Jezerski dolini nekoč varoval planinski raj, je gospodoval tudi naši pravljični deželi. Levo od ilustracije Zlatoroga je povodni mož Jezernik, ki naj bi po ljudskih pripovedih nekoč živel v jezeru.
Ob vstopu v pravljično deželo smo prejeli zemljevid poti, na vsaki postaji pa smo dobili žig pravljičnega bitja.

image

Pravljična dežela pa je bila tudi “eko”; dogajanje je bilo usmerjeno v varovanje okolja in našega planeta nasploh. Zavedali smo se, da smo le gostje v čudovitem okolju Triglavskega narodnega parka. Na fotografiji desno je izobraževalna točka parka in njegovi predstavniki.

image

Na prvi pravljični postaji, kjer je domoval povodni mož, smo ob smaragdni Savici preizkušali moč vode. O, kako so se mlinčki vrteli!

image
Pri škratu Polesnjaku, ki je našel svojo postajo pod leskovim grmom, smo izdelovali lesene škratke. Na vsaki postaji je imelo pravljično bitje svojo hišico in zgodbo v stripu, ki so ga narisali otroci iz vrtca.

image

Pri postaji škrata Čateža, ki je na skalnati planoti Komni pastirjem kradel ovce, smo lahko plezali po čisto pravi skali, balvanu in se spuščali po žičnici. Varovali so nas člani Gorske reševalne službe, zato smo bili zelooo varni! 

image

Občudovali smo tudi projekte šolskih otrok. Eden od njih se duhovito imenuje U Bohinj ima d’ž ta mlade – ker tu pregovorno pada veliko dežja. No, to smo lahko preizkusili na lastni koži, saj je drugi dan v pravljični deželi deževalo, kar pa ni zmotilo velikih duhov! 

image

Hodili smo preko mostičkov. Hudičev most, ki naj bi ga čez sotesko Mostnice po ljudski pripovedi zgradil hudič, se je seveda majčkeno zibal ...

image

Velika uspešnica in izvrstna domislica je bila čutna pot. Si že kdaj občutil na lastnih stopalih razliko med svežene pokošeno ali suho travo, smrečjem, storži in kamenji? Poskusi!

image

Izkazalo se je, da so prebivalci Bohinja pripravljeni priskočiti na pomoč, kadar gre za otroke. Tako so mnogi starši z delom pomagali pri postavljanju dežele, organizacije so jim posodile material in prevoze za dvodnevno prireditev, tretji so potreben material podarili in nenazadnje so se zelo izkazali prav prebivalci Ukanca, ki so odstopili svoja zemljišča ter poskrbeli za brezplačno pogostitev. Tudi na prireditvi so vsi povabljeni sodelovali brezplačno in tako veliko prispevali k pravljičnemu dogajanju v teh dveh dneh.

Letošnja Zlatorogova pravljična dežela je sicer zaprla svoja vrata, a naslednje leto se bodo njeni prebivalci zagotovo ponovno prikazali. Andreja Jensterle pravi, da je Bohinj dežela za devetimi gorami in Ukanc kraj na koncu sveta ... Tudi če ju obiščeš “kar tako”, boš tu našel vse polno Zlatorogovih „zakladov”:  čudovite gore, krasno jezero, čiste vode, zelene travnike in mogočne slapove ...

Zlatorogovo pravljično deželo najdeš tudi tukaj.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.