Vstopna stranKaj dogaja?Arhiv

Star papir za novo upanje

Fotografiji: Ekologi brez meja

Poleg tega da boš s sodelovanjem prihranil življenja neštetih dreves, ogromno pitne vode in energije, lahko s kančkom dobre volje in malo truda sovrstnikom iz Slovenije in Afrike olajšaš življenje, ki jim doslej ni prav nič prizaneslo. Hkrati pa si lahko s sošolci priborite zares privlačne nagrade.

Kaj boste zbirali in čemu bi to počeli?

Star papir za novo upanje je akcija zbiranja starega papirja, s tem pa bomo podarili upanje otrokom, ki potrebujejo našo pomoč. Čisto preprosto!

Kdo vse bo sodeloval in kaj se bo zgodilo z zbranim papirjem?

Vsi vrtci, osnovne in srednje šole v Sloveniji, prav tako pa tudi podjetja in vsi posamezniki. Več ko bomo zbrali papirja, več denarja bomo lahko namenili tem otrokom, saj bo podjetje Dinos ta papir prodalo proizvajalcem papirja, ves dobljeni denar pa bo podarilo otrokom, ki ga potrebujejo. Z zbiranjem papirja pa bomo ohranili tudi ogromno dreves, vode in energije!

Kam bo šel denar, zbran s starim papirjem?

image1. Polovico denarja bodo v društvu Ekologi brez meja namenili gradnji izobraževalnega centra na severnem področju Malavija, v okrožju Nkhata Bay, v Afriki. Gradnjo izobraževalnega centra v Malaviju vodita Slovenki Bernarda Nemec in Jana Dular. S projektom želita pomagati osnovnošolskim otrokom s posebnimi potrebami, ki zaradi slabih zmožnosti za delo že zgodaj izpadejo iz osnovnošolskega izobraževanja. Ti otroci imajo težave s koncentracijo, disleksijo, hiperaktivnostjo, z učenjem, slabovidnostjo, naglušnostjo … Več o tem si lahko prebereš na drustvoela.wordpress.com. 2. V Sloveniji bomo pomagali tistim otrokom in mladim, ki so potrebni naše pomoči. Tukaj imate glavno besedo vi! Preko šole se prijavite k akciji zbiranja starega papirja in predlagajte, komu v Sloveniji bi želeli pomagati s polovico zbranega denarja. Komisija bo med vsemi prejetimi idejami ob zaključku akcije zbiranja starega papirja izbrala najboljšo in tej bo namenjena druga polovica denarja.

Zakaj je projekt Star papir za novo upanje tako poseben?

Ker boste opravili trojno dobro delo …

1. Naredili boste nekaj za okolje, saj ena tona recikliranega papirja v primerjavi z eno tono,
izdelano iz lesa:

• prihrani 64 % energije (prihranimo okoli 6000 kWh energije, kar je dovolj za kritje stroškov elektrike ene povprečne hiše za več kot 6 mesecev);
• prihrani 50 % vode oziroma 31.700 litrov (če popijemo en liter vode na dan, bi ta količina zadostovala za 86 let!);
• prihrani 2,5 do 3,3 m³ prostora na odlagališču;
• za 74 % zniža emisije nevarnih snovi v zrak;
• ustvari petkrat toliko delovnih mest kot ena tona papirja, izdelanega iz lesa.

2. Naredili boste nekaj za soljudi …

Z dobro voljo in nekaj truda lahko nekomu podariš največji zaklad na svetu – znanje!

3. Naredili boste nekaj zase …

Podariti nekomu upanje je najboljši občutek na svetu. Če lahko to storiš z nekaj kilogrami starega papirja, še toliko bolje. Če lahko zraven še sam odločaš, komu boš pomagal, je pa to sploh kul!

Se boste potegovali tudi za kakšno otipljivo nagrado?

Seveda! Tista ustanova, ki bo zbrala največ starega papirja, bo za svoj trud nagrajena s koncertom po lastni izbiri! Prav tako bo s koncertom po lastni izbiri nagrajena ustanova, ki bo prispevala izbrano idejo, komu pomagati v Sloveniji.

In končno – kam lahko prinesete star papir in kdaj?

Papir lahko začnete zbirati že danes, doma. Na plakatu akcije, ki bo visel na oglasni deski vaše šole, bo napisano, kateri dan v aprilu bo na vidnem mestu nameščen zabojnik podjetja Dinos, kamor boste papir odložili.

Informacije o projektu

Zbirne točke po Sloveniji, količino zbranega papirja in vse druge informacije v zvezi z akcijo pa lahko spremljate tudi na naši spletni strani www.ekologibrezmeja.si.

Še zlasti vabljeni k ogledu animiranega videofilmčka tukaj.

Pridruži se torej veliki akciji zbiranja starega papirja »Star papir za novo upanje«, saj bomo s skupnimi močmi naredili nekaj resnično dobrega za okolje in tudi za tiste ljudi, ki so potrebni naše pomoči.

Vsak list papirja šteje.

Če bi čebula ...

Če bi sodelovalo vseh 30.000 povabljenih ustanov in bi vsaka zbrala po 300 kg, zberemo 9 tisoč ton starega papirja.

S to količino lahko:
• pridobimo 8 tisoč ton recikliranega papirja,
• prihranimo 24 tisoč ton lesa,
• prihranimo 285,3 milijona litrov vode,
• prihranimo 58,8 GWh (zadošča za letno oskrbo 15.000 gospodinjstev z električno energijo),
• podarimo 520 tisoč evrov (pri odkupni ceni odpadnega papirja 65 evrov/1 t)

Iz 24 tisoč ton lesa pa bi z deskami (višine 2 cm, širine 10 cm) lahko potegnili linijo, dolgo skoraj 9 tisoč km, kar je približna zračna razdalja od Ljubljane do Cape Towna (Južna Afrika) ali Seula v Južni Koreji.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.