Vstopna stranKaj dogaja?Arhiv

Prve jamske stezice

Besedilo: Irena Cerar
Fotografije: Katja Bidovec (fotografije dogodka); Borut Lozej / arhiv PŠJ (stari raziskovalci), ponvice)

image

Z nagrajenci 10. Juniorjevega fotografskega natečaja smo odšli na nagradno pustolovščino v Škocjanske jame. Skupaj smo začutili pogum prvih raziskovalcem, hkrati pa smo v družbi dveh izvrstnih jamskih fotografov Arneja Hodaliča ter Boruta Lozeja mladim nagrajencem pokazali prve korake v svet jamske fotografije.

image
Odgovorna urednica Irena najprej predstavi delo strokovne žirije natečaja ter podeli knjižne nagrade. Desetletna Tija Šiles, najmlajša nagrajenka ter udeleženka delavnice, prejme knjižno nagrado za 3. mesto v kategoriji Neverjetne živali.

image
Marija Okršlar, absolutna zmagovalka natečaja, je žirijo prepričala s svojo podvodno fotografijo hobotnice.

image
Za uvod v fotografsko delo je poskrbel Arne Hodalič s kratkim predavanjem o značilnostih jamske fotografije. Osupnili smo nad njegovimi primeri in zgodbami z vseh koncev sveta!

image
Po predavanju nas je vodnik Borut odpeljal v jamo po prvi turistični poti, ki so jo zgradili leta 1823.

image
»Naravni most, na katerem stojimo, je ostanek jame med Veliko in Malo dolino,« nam je pojasnil Borut.

image
Prva lekcija v Mariničevi jami: postavljanje stativa. Večina ga ni še nikoli uporabljala. Druga lekcija: delo v jamah ne poteka vedno v običajnih razmerah: povsod kaplja voda, včasih lahko drsi. Reka je tako bučala, da se skoraj nismo mogli pogovarjati!

image
Naslednji fotografski postanek smo imeli v Tominčevi jami, ki je znamenita zaradi arheoloških najdb iz prazgodovine. Najstarejše spadajo v bakreno in zgodnjo bronasto dobo in so shranjene v muzejih na Dunaju in v Trstu.

image
Po drugi fotografski postaji pod naravnim mostom, je bil čas za »marendo«, kakor malici reče naš vodnik Borut. Ampak je bilo treba paziti na vsak grižljaj…

image
Borut nam je v Šmidlovi dvorani pripovedoval o pogumu prvih raziskovalcev. Videli smo vrtoglavo izklesane poti, ob njegovi pripovedi pa smo si skoraj lahko predstavljali, kako so drzni domačini v 19. stoletju s čolni in baklami ter preprostimi orodji raziskovali jamo. Na fotografiji seveda nismo mi, to je filmska upodobitev prvih raziskovalcev!

image
Nato smo se povzpeli v Dvorano ponvic. Ponvice so eden redkejših kraških pojavov, tu pa jih je kar okoli 130. Vsekakor so ponvice hvaležen fotografski motiv!

image
Za konec: še skupinska fotografija pred spominsko tablo Škocjanskih jam, ki so vpisane v seznam svetovne dediščine UNESCO.

Vas zanima, kaj smo posneli? Tule je izbor nastalih posnetkov!

image
Ema Breščak, 14 let: Tominčeva jama

image
Žiga Debevc, 14 let: Dvorana ponvic

image
Marija Okršlar, 14 let: Mariničeva jama

imagePia Golob, 13 let: Pod naravnim mostom

Vse fotografije so posnete v Parku Škocjanske jame. Nagrajence letošnjega fotografskega natečaja si lahko ogledaš tudi tukaj.

 

Ponosni pokrovitelj jamske pustolovščine je: image

 


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.