Vstopna stranKaj dogaja?Arhiv

Najpobuda

Fotografije: Vasja Kožuh

V NG Juniorju smo že večkrat pisali o problemu plastičnih vrečk. V Sloveniji porabimo 300–600 milijonov vrečk oziroma 150–300 na osebo v enem letu. Na tisoče morskih živali vsako leto pogine zaradi plastičnih vrečk. Za njihovo izdelavo je potrebna ogromna količina energije in nafte, neskončno veliko časa pa vrečke potrebujejo za razgradnjo.
In kako se člani uredništva spopadajo s problemom plastičnih vrečk?

»Vsakodnevno se sprehajam s psi in vedno znova sem zgrožena nad kupi plastike, ki leži v naravi na najlepših kotičkih«, začne Špela Bulc, asistentka odgovorne urednice. »Poleg tega, da doma ločujem odpadke, poskušam čim manj uporabljati plastične vrečke«, nadaljuje Špela, ki skrbi za stike z vami, bralci, in kup drugih uredniških drobnarij. Njen nasvet? »S seboj v torbici imam vedno vrečko iz blaga, da ne uporabljam vedno novih plastičnih vrečk.«
Tudi odgovorna urednica revije, Irena Cerar, ima torbo ali vrečko za večkratno uporabo vedno s seboj. »Tako lahko ponujeno vrečko v trgovinah prijazno odklonim, češ, da je ne potrebujem. Vrečke, ki se kljub temu naberejo, poskušam uporabiti čim večkrat, doma pa imam tudi lepo zbirko platnenih vrečk. Najljubša mi je tista, ki sem jo kupila v Washingtonu, na sedežu National Geographica, kjer se problema pretirane uporabe plastičnih vrečk zelo zavedajo .« Irena ima že dlje časa veliko željo, da bi vsem naročnikom NG Juniorja za dan Zemlje (22. april), podarili zares frajersko platneno vrečo, takšno, ki bi bila vredna naših bralcev, ki jih varovanje okolja zelo zanima. »A na žalost doslej še nismo našli sponzorja, ki bi nam to omogočil«, dodaja Irena in upa, da se bot enkrat vendarle zgodilo. Danilo Frlež, ki že od samega izhajanja revije skrbi za njen grafični prelom,  v trgovino že leta hodi z enimi in istimi veeelikimi vrečkami za večkratno uporabo – in to je najbolj enostaven recept! Nika Mikyška, redaktorica Juniorjevih spletnih strani vedno prva prebere revijo. Tik preden gre v tisk najde in popravi še zadnje napakice, ki so jih morda spregledali v uredništvu. Tudi ona uporabo plastičnih vrečk omejuje z uporabo vrečke iz blaga, ki je vedno z njo. Nika tudi sama šiva takšne vrečke. »Je čisto enostavno«,  navdušeno pripoveduje, »hkrati pa je odlična ideja za darilo. Tako sem k eko-nakupovanju spodbudila tudi prijateljice.«

Vsi člani uredništva smo z veseljem pristopili k podpisovanju peticije o omejevanju uporabe plastičnih vrečk, katere pobudnik je Zavod Moja soseska. S peticijo želimo zmanjšati in preprečiti nastajanje odpadkov, ki obremenjujejo naravo, hkrati pa uresničiti ustavno pravico do zdravega življenjskega okolja. Takšna pobuda v svetu ni novost, saj je že veliko držav in milijonskih mest, ki so zakonsko omejile porabo plastičnih vrečk.

Če se nam želiš pridružiti pri podpisu peticije, lahko to storiš na spletni strani http://www.varujmookolje.si (rubrika Moja vrečka).

 

image
Člani uredništva NG Junior med podpisovanjem peticije, od leve proti desni: Danilo Frlež, Irena Cerar, Nika Mikyška, Špela Bulc in Aleš Lavrič, predstavnik Zavoda Moja soseska.  Poleg uredništva so peticijo podpisali tudi večina zaposlenih Založbe Rokus Klett, ki izdaja revijo.

image
Odgovorna urednica revije Irena Cerar ob podpisovanju peticije v družbi Aleša Lavriča iz Zavoda Moja soseska.

imageTorbica, ki si jo je Nika sama sešila.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.