Vstopna stranKaj dogaja?Arhiv

Naj dan

Besedilo: Jelka Pogačnik
Fotografija: Nenad Reberšak

Naj dan

Na našem planetu poznamo 1,7 milijona različnih vrst živih bitij. Znanstveniki ocenjujejo, da jih je v resnici še 40 krat več in prav zato smo v kopici decembrskih praznikov za Naj dan izbrali 29. december - dan biološke raznovrstnosti.

Kaj se zgodi, če izumre ena živalska ali rastlinska vrsta? Ali ta dogodek vpliva na druga bitja? Je tudi tvoje življenje lahko odvisno od navidezno nepomembne izgube na planetu? Vsa živa bitja smo med seboj povezana v prehranjevalne splete. Tako povezani sodelujemo v kroženju snovi in pretoku energije na našem planetu.

Verjameš, da smo najbolj odvisni prav od tistih bitij, ki so tako majhna, da jih brez pripomočkov ne vidimo? Bogastvo in raznolikost življenja sta nujno potrebna na Zemlji za življenje samo. Za vsako bitje in za vsa skupaj. Zato ti v novem letu želimo, da bi te prevzela lepota raznolikosti in spoznanje povezanosti. Mi pa obljubimo, da ti bomo z nasveti in predlogi v NG Juniorju pomagali, da bo tudi tvoje ravnanje prispevek k ohranitvi življenja na Zemlji.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Kako je ime blejski gospodični, ki se skupaj s Francom Ferdinandom, prevaža z muzejskim vlakom?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.