Vstopna stranKaj dogaja?Arhiv

Izginjajoča ljudstva reke Omo

Besedilo: Katja Bidovec
Fotografija: Arne Hodalič / Katja Bidovec (portret); Damjan Šef (Arne in Katja)

Najboljši prijatelji
image»Koliko si star?« smo pogosto vprašali, ko smo hoteli načeti pogovor z otroki v dolini reke Omo, v južni Etiopiji. Njihov odgovor pa se je najpogosteje glasil: »Ne vem«. Večina otrok v teh krajih sploh ne ve, koliko so zares stari, zato tudi ne praznujejo rojstnih dni. To pri njih ni pomembno, saj se morajo ukvarjati s pomembnejšimi težavami. Na žalost poznajo najtemnejšo plat življenja: orožje, nasilje in prave vojne so del njihovega vsakdana. Tudi sicer morajo kar krepko poprijeti za delo in pomagati staršem: zjutraj namesto v šolo odidejo na polja, pasejo krave ali koze in pomagajo pri hišnih opravilih. Živijo v slamnatih hišah in nimajo igrač, zato so prav mladiči domačih živali njihovi najboljši prijatelji.

Fotografski studio sredi Etiopije
Zanimivo je, da so otroci iz doline rekel Omo na fotografijah kot pravi manekeni. Naša sodelavca Arne Hodalič in Katja Bidovec sta odšla v Etiopijo s posebno nalogo. Želela sta fotografirati tamkajšnje ljudi na popolnoma enak način.

image

To pa je mogoče samo v studiu, zato sta morala narediti poseben terenski studio. S seboj sta odnesla velik šotor (z njim sta si naredila senco) in ogromno fotografske opreme, ki sta jo pod žgočim afriškim soncem sestavljala tudi večkrat na dan.

Fotografije, ki so tako na nastale, si lahko v ljubljanski AS Galeriji ogledaš na razstavi Izginjajoča ljudstva reke Omo.
Odprta je do 25. marca 2016
.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.