Vstopna stranKaj dogaja?Arhiv

GREMO NA DIVJE!

Fotografije: arhiv TNP

Uredništvo revije National Geographic Junior v sodelovanju s Triglavskim narodnim parkom razpisuje 6. Juniorjev likovni ekonatečaj. Tokrat bomo ustvarjali na temo DIVJINE!

Kdo od vas ni kdaj sanjal, da se sprehaja po kakšnem divjem, neraziskanem delu sveta? Divjina nas pritegne, ker ne vemo, kaj skriva, in si jo predstavljamo kot vir enkratnih in neverjetnih doživetij. Gozd, puščava, reka, kraška jama, veliko mesto … vse to nas spominja na divjino.

imageKaj pa lahko srečamo v divjini? V gozdu ali puščavi živali in rastline najrazličnejših vrst, oblik, barv in velikosti; reka nas preseneča s svojo močjo in nepredvidljivostjo; jama nam pokaže kraljestvo oblik, barv, skritih kotičkov, vijugaste poti in velike dvorane.

Zakaj pa je veliko mesto tudi primer divjine? Skoraj neskončno število cest, ki se križajo v različne smeri in po katerih se drenjajo avtomobili, avtobusi, motorji in tovornjaki, ljudje drvijo vsepovsod, nebotičniki nam skrivajo obraz sonca in še marsikaj bi lahko omenili.

image

Ali bi se skupaj sprehajali po tistem divjem kraju, ki je tebi najbolj všeč? Kje smo? Ali tukaj živijo kakšne posebne živali? Vidimo njihove sledi na zemlji? Kakšne zvoke slišiš? Kakšen je vonj tega kraja?

imageDivjine pa ne občudujemo samo v naravi. Tudi likovni izdelki nam lahko pokažejo najlepše podobe divjine, ki nastanejo v tvojem spominu, predstavi in domišljiji. Ali bi nam jo lahko pokazal? Kaj vse bi narisal ali naslikal? Kakšne barve in oblike bi uporabil? Koga ali kaj bi upodobil? Za oblikovanje uporabi enega ali več katerih koli likovnih materialov. Naj tvoja risba, slika, fotomontaža, grafika ali druga umetnina ne bo večja od formata A3 (velikost risalnega lista). Če boš izdelal maketo, naj ne presega naslednjih mer 0,5 x 0,5 x 0,5 m!

Svoje likovno delo pošlji do 31. marca 2014 na naslov National Geographic Junior, Stegne 9b, 1000 Ljubljana, s pripisom Juniorjev likovni ekonatečaj. Ne pozabi izpolniti prijavnice, ki jo najdeš v februarski in marčni številki revije ali pa si jo natisneš tukaj.

Brez prijavnice sodelovanje ni veljavno!


Likovni natečaj je vsebinsko zasnovala dr. Beatriz Tomšič Čerkez.


DIVJE NAGRADE:

Prva nagrada: 2 nočitvi za vso družino v koči TNP Goreljek na Pokljuki. image

Druga nagrada: družinska vstopnica za Informacijsko središče TNP Dom Trenta in brezplačni vodeni ogled Soške poti za vso družino. image

Tretja nagrada:družinska vstopnica za Pocarjevo domačijo v Zgornji Radovni. image

10 najbolj izvirnih ustvarjalcev ter njihovih družin: voden ogled učne poti Šotno barje Goreljek na Pokljuki

Nagrajenci od 11. do 20. mesta: slikanica TNP Pri babici na kmetiji. Nagrade za mentorje: mentorji najboljših treh izdelkov prejmejo knjižno uspešnico Divja, ki jo podarja Mladinska knjiga založba. image

Nagrada za srečneže: med NEnagrajenimi avtorji likovnih del bomo izžrebali 10 srečnežev, ki bodo prejeli po dva darilna bona za ogled filma v Kinodvoru.

Pokrovitelj divjih nagrad je: image

Dolga pravila – za starše in mentorje

Prijavnica

 

 

 


Juniorjeva ekoštevilka z Neisho

Fotografija: Goran Antelj

Dragi juniorji in juniorke!
Rada bi se vam predstavila. Moje ime je Neisha, sem glasbenica in velika ljubiteljica narave. Odrasla sem v Poljanski dolini, kamor smo se z družino preselili iz Ljubljane. Moja ljubezen do vsega, kar ne govori, je prav tam pognala korenine. Zdrava narava nam je podarjala najboljšo hrano, največ zabave in je tako hitro menjala ‘srajčke’ in poskrbela za presenečenja, da smo kar pozabili na televizijo. Ob kopici domačih ljubljenčkov nisem imela nobenih želja po igricah in ždenju za računalnikom.

Ko je moj oče zelo zbolel, sem se odločila, da bom naštudirala zeliščarsko čarovnijo in ga pozdravila. Prebrala sem knjigo patra Ašiča, vzela največjo košaro in se odpravila na lov za zdravilnimi zelmi. Strašno sem verjela v to moč, ki se skriva v neokrnjenem, v koreninicah, v jagodičevju in v vejicah ter lističih. Vse sem skrbno posušila ter iz njih kasneje pripravljala zvarke in čaje. Še danes najprej raje preverim, kakšno zdravilo zame skriva mati narava, preden vzamem kakšno tableto.

Zato bodimo hvaležni za vse njene darove, jo čuvajmo in ohranjajmo čim bolj čisto. Z vsemi živimi bitji bi se ljudje lahko že enkrat spoprijateljili in postali eno. Eno življenje. En svet. In en prav posebej lep dan vam želim. Pa tudi veliko užitkov ob prebiranju posebne ekoštevilke o divjini, ki je pred vami.

Pozdravček, vaša Neisha


Čarobni svet školjk

Fotografije: Zavod Mediteranum, Zavod za revitalizacijo mediteranske kulture Piran

imageŠkoljke in polži so ena starejših skupin živali na našem planetu. Med evolucijo so se razvili v toliko neverjetnih oblik, si nadeli tako raznolike vzorce in zrasli do tako mogočnih razsežnosti, da je včasih kar težko verjeti, da so nekateri med njimi sorodniki navadnega vrtnega polža.

Bogata zbirka, podprta z računalniškimi aplikacijami, na katerih lahko spremljate raznolike vrste morskih prebivalcev, in ovekovečena z reflektorsko razsvetljavo, je pretežno last mladega biologa Jana Simiča. Več informacij na www.svet-skoljk.si.

 


Dinozavri se vračajo!

Fotografija: Arboretum Volčji Potok

To je največja razstava dinozavrov pri nas, saj je v park postavljenih kar 65 dinozavrov. Pazi, nekateri premikajo glavo in rep, dihajo, obračajo oči in spuščajo zvoke! Dva dinozavra celo hodita, tečeta in se premikata tako kot v računalniško animiranih filmih. Kaj lepšega! Več na www.arboretum.si.


3. Otroški bazar Maribor

Fotografija: Proevenet

Čakajo te bogato dogajanje na ustvarjalnih in eko delavnicah, bogat kulturni program na Bazarkovem odru in druženje ob športnih aktivnostih. Prireditev poteka od 25. do 27. aprila v Ledeni dvorani Tabor v Mariboru. Več na www.otroskibazar.si.


3. festival čokolade

Fotografija: © Shutterstock / avs

Čokolada ni dobra le za brbončice, ampak nam tudi zares prežene utrujenost in povzroča občutke sreče, podobne kot pri zaljubljenosti. Kje in kdaj se bomo torej sladkali? V starem mestnem jedru Radovljice, 12. in 13. aprila! Več na www.festival-cokolade.si.


18. Taborniški festival

Fotografija: Mestna zveza tabornikov Ljubljana

Tradicionalna taborniška prireditev v počastitev dneva Zemlje in dneva tabornikov bo 12. aprila 2014, v ljubljanskem parku Tivoli. Kje? Med Jakopičevim sprehajališčem in tivolskim ribnikom, med 10. in 14. uro. Prireditev je brezplačna, namenjena vsem obiskovalcem in bo v vsakem vremenu. Več na www.mzt.org.


Dan za spremembe

Fotografija: Slovenska filantropija

Pozanimaj se, kaj bi bilo treba v vašem kraju nujno spremeniti, povabite k sodelovanju čim več prijateljev ali družinskih članov in skupaj naredite nekaj koristnega. V ospredju bodo aktualne težave in potrebe v skupnosti, pomagaš pa lahko posamezniku, ki se je znašel v stiski, ali pa rešuješ skupnostni problem, ki že dolgo časa pesti vaš okoliš. Klikni na www.prostovoljstvo.org.


Luža 9

Fotografija: Društvo DOBR

Luža je postala nepogrešljiv del zimske sezone, saj na sodoben način združuje različne športne panoge in zabavo ter tako pooseblja pravi spomladanski preskok iz zimske v poletno sezono. Dobesedno! Več na www.luza.si.


Kaj bomo gledali

Fotografija: NG Channel

V seriji šestih novih oddaj Stephen Hawking in znanost prihodnosti nam bo ekipa znanstvenikov na podlagi izkušenj in pridobljenega znanja skušala prikazati, kakšen bi bil lahko naš svet v prihodnosti. Ogledaš si jih lahko na televizijskem programu National Geographic Channel vsako sredo, od 2. aprila naprej. Za ponovitve preveri spored.


2. Dnevi meroslovja v TMS

Fotografije: Tehniški muzej Slovenije

20. maja 1875 je 17 držav v Parizu podpisalo Metrsko konvencijo in ustanovilo Urad za uteži in mere (BIPM), s čimer se je v svetu vzpostavil enoten merski sistem. To je precej olajšalo mednarodno trgovanje in sodelovanje med državami.Dnevi meroslovja bodo potekali od torka, 8. 4., do četrtka, 10. 4., od 9. do 13. ure v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki. Z delavnicami in primeri iz prakse boš spoznaval svet merjenj in meroslovja, ki je poln zanimivosti, ugank in presenečenj.

image

Med prvomajskimi počitnicami pa bodo v TMS zate poskrbeli na počitniških delavnicah (od 29. 4. do 2. 5.), kjer boš izdeloval poštne kape, štampiljke in poštne rogove.

Aprila pa tudi Ukročena elektrika, prikaz poizkusov Nikole Tesle (20. 4.), razstava GOTO 1982, razvoj računalniške kulture na Slovenskem in razstava Tvigi in Vid iz Bistre: Volk v Sloveniji. Podrobnejši koledar dogodkov najdeš tukaj.


Iskanje sov in stoletnih hrastov

Fotografije: Dare Fekonja (lesna sova), Eva Vukelič (čopasti ponirek, Krakovski gozd)

imageKrakovski gozd je največji nižinski poplavni gozd pri nas, posebej zanimiv in zavarovan pa je njegov osrednji del s stoletnimi hrasti. Na tradicionalnem izletu po Resslovi gozdni poti boš 12. aprila prispel tudi do močvirja Trstenik, kjer rasteta močvirska logarica in veliki poletni zvonček. Ne pozabi škornjev! Izleti so aprila organizirani še v Bakovsko gramoznico, v park Tivoli, na Račke ribnike in zadrževalnik Požeg ter v okolico Bukovniškega jezera.

imageV prihodnjih dneh te čaka tudi nekaj akcij društva DOPPS: čiščenje stene za breguljko pri Staršah in v Središču ob Dravi ter skupinski popis velikega škurha. Urnik dogodkov in podrobnejše informacije dobiš tukaj.

 


April je v znamenju žab!

Fotografija: Botanični vrt Ljubljana

imageSpoznal boš veliko različnih vrst tropskih žab, od afriške orjaške krastače do malih strupenih podrevnic. 5. aprila lahko na delavnici preizkusiš svoje ročne spretnosti in izdelaš origami žabo in žabe iz kamna lojevca. Če pa si niti v sanjah ne bi upal dotakniti te dvoživke, lahko strah premagaš v soboto, 12. aprila. Naučil se boš lahko, kako jo pravilno primemo. Sicer pa aprila tudi zanimivi delavnici izdelovanja butar za cvetno nedeljo (10. 4.) in izdelovanja piščalk iz vrbovih vej (23. 4.). Za več informacij pokukaj sem.


Staroegipčanski bogovi in ti

Fotografije:  NMS / Tomaž Lauko

V starem Egiptu je bilo več verskih središč, v katerih so častili različne bogove. Svečeniki vsakega od središč so verjeli, da je prav njihov najvišji bog ustvaril svet. Tako je nastalo več različic o nastanku sveta. Na sobotni doživljajsko – ustvarjalni delavnici (26. aprila, ob 11.00 v NMS – Metelkova) boš izvedel vse o staroegipčanskih bogovih, za povrh pa si lahko izdelaš amulet s simbolom tistega, ki ti je najljubši.

Imaš slikarsko žilico? Sodeluj na delavnici Pika za piko, barva na platno – kako so nastale velike umetnine?, ki bo 5. aprila, ob 10h v NMS – Metelkova, in spoznaj osnovne pojme slikarske umetnosti in tehnike slikanja. Morda pa tudi ti izdelaš lastno umetnino po navdihu slovenskih impresionistov!
Več informacij o aprilskem dogajanju najdeš tukaj.


Nagradna igra FB: Raziskuj z Juniorjem

image

National Geographic Junior je najbolj carska revija, polna osupljivih zgodb in hudo dobrih fotografij. Nenavadne zgodbe in pripovedi pustolovcev ter neverjetna dejstva iz sveta narave, astronomije, arheologije, zgodovine, tehnologije in znanosti ti bodo razkrivali naš svet. Nenavaden in lep.

Tudi v novem šolskem letu bo revija obogatena z natečaji s super nagradami!

Ugodnosti do 20. junija:

- sodelovanje v nagradni igri, v kateri bomo kot glavno nagrado podelili iPad 4*!

- darilo leteči krožnik

- knjižno darilo:

za naročnike, ki bodo podaljšali naročnino: knjiga
Neverjetnice 3
(izid oktobra 2014)

za nove naročnike: knjiga Postani ekofaca!


Dodatno darilo za nove naročnike za naročila do 15. maja – letošnja počitniška številka revije NG Junior!

 

NAROČILNICA

 


*Pravila nagradne igre NGJ Raziskuj z Juniorjem 2014


Podaš se na pot – kako velik je tvoj svet?

Fotografija: arhiv organizatorja

Okvirna tema natečaja je Podaš se na pot – kako velik je tvoj svet? Včasih ni treba daleč, da bi odkrili zanimive stvari. Pogosto se najzanimivejše zgodbe najdejo prav v naši neposredni bližini. Namen natečaja je torej, da se peš odpraviš raziskovat domačo pokrajino in poiščeš drobne zaklade svoje domovine. Pri tem pa budno spremljaš najmanjšo podrobnost poti in utrinke zapišeš v zanimivo zgodbo. Kaj se da v neposredni okolici odkriti? Lahko iz vsakdanjih odkritij in navidez nepomembnih srečanj razviješ dobro zgodbo? Vklopi domišljijo in piši!

Več informacij o natečaju, ki poteka do 21. junija 2014 (do 12. ure), najdeš tukaj.


Kaj bomo gledali

Fotografiji: NG Channel

image

Naš gostitelj bo priznani ameriški astrofizik dr. Neil deGrass Tyson. Nova serija obljublja osupljive, še nikoli povedane zgodbe o človeškem odkrivanju vesolja in naravnih zakonov. Kozmos bo na sporedu televizijskega programa National Geographic Channel vsako nedeljo zvečer od 16. marca dalje. Za druge oddaje ali ponovitve preveri televizijski spored!

image


Lutkovna pomlad

Fotografija: Larisa Kazić (Lublana); Nada Žgank (Izgubljeni ton); Boštjan Lah / Lutkovno gledališče Maribor (Zmrdica in Zmrdek)

image

Kako se uglasi mesto, ki je bilo včasih srečno, zdaj pa sta se vanj naselila nered in neznanski hrup? Predstava Izgubljeni ton se vsebinsko naslanja na motiv stare kitajske legende o cesarstvu, ki je izgubilo osnovni Ton. Marčni spored Lutkovnega gledališča Ljubljana najdeš tukaj .

imageV Lutkovnem gledališču Maribor prebivata Zmrdica (važna, razkuštrana in nesramno simpatična) in Zmrdek (razkuštran, predrzen in neskončno simpatičen). Spogledujeta pa se na prav nenavaden poseben način: bolj se žalita, raje se imata! Marca si lahko poleg predstave Zmrdica in Zmrdek, v Mariboru ogledaš tudi predstavo Maček z vrečo opotečo. Maček ima v žaklju stroj, ki lahko iz ene reči ustvari tisoč drugih, komurkoli v trenutku spremeni barvo las ali brez napora poseje prostranstva zelene trave. Več informacij o programu najdeš tukaj .


Marec v ljubljanskem Cankarjevem domu

Fotografija: Pavšič Zavadlav

imageMarca tudi Vračam pomoč, koncert za gasilce in prizadete v ujmi (12. marca, ob 19. uri), 16. FDF – Festival dokumentarnega filma  (od 13. do 20. marca), ETNOKRONIKA, Sodobne zvočne podobe ljudskega izročila – urbano in ubrano (15. marca ob 18. uri).

Podroben marčni program za otroke in mladino najdeš tukaj

 


Kulturni bazar

Fotografija: Kulturni bazar (logo)

image
To je idealna priložnost za vse, ki ne morete brez kulture. Na Kulturnem bazarju se lahko v enem dnevu in na enem kraju spoznaš z vso slovensko kulturno-umetniško ponudbo za
otroke in mlade! Bogat program, v katerem gotovo najdeš kaj zase, najdeš tukaj.


Pravljice danes

Fotografije: Nada Žgank

image20. marca ob 17. 30 lahko v Cankarjevem domu preveriš, kaj se godi Za devetimi gorami. Z besedo in glasbo bodo pripovedovali Anja Štefan, Boštjan Gombač in Janez Dovč. Istega dne ob 10.15 pa bo raper Joseph Nzobandora – Jose (iz dueta Murat & Jose) predstavil Pravljice od tu in tam. image Basni in živalske pravljice lahko v Pionirski knjižnici Maribor poslušaš 4., 11., 18. in 25. marca ob 17. uri. Program je res pester, zato pokukaj na spletno stran  in uživaj ob poslušanju pravljic!


Podkev, rezbarjenje in še kaj

Fotografije: arhiv Tehniškega muzeja Slovenije

imageNajbolj zvedavi si boste na znanstveni nedelji, 23. marca, lahko ogledali poskuse Nikole Tesle, ki jih bo demonstrator predstavil na delujočih eksponatih. Nato sledi predavanje o življenju in delu tega velikega izumitelja.

Za podrobnejši program pestrega mesečnega dogajanja pokukaj sem.

 


Star papir za novo upanje

Fotografije: Ekologi brez meja / Lukatarina

imageDruštvo Ekologi brez meja želi z vseslovenskim zbiranjem starega papirja opozoriti na problematiko ravnanja z odpadki in dvigniti splošno zavest ljudi o pomenu ločenega zbiranja odpadkov s poudarkom na papirju. Tudi letos bo sodelovala vsa Slovenija. Nam bo uspelo postaviti nov rekord v količini zbranega starega papirja?

V akciji bodo seveda sodelovale tudi slovenske osnovne in srednje šole, vseeno pa se pri učiteljih pozanimaj, ali bo tudi pred tvojo postavljen poseben zabojnik za zbiranje papirja. Več informacij o projektu najdeš na spletni strani Star papir za novo upanje


Kdaj se ženijo ptički?

Fotografije: Peter Buchner (rumeni strnad), Tomaž Mihelič (pinoža)

image

Na Primorsko se lahko odpraviš 1. marca, izleti pa so organizirani še v poplavni gozd ob reki Muri, kjer boš spoznaval naše najzgodnejše gnezdilke (2. 3.); v Mestni park Maribor, kjer boš izvedel, kdaj se ptički zares ženijo (9. 3.); na Ljubljansko barje, kjer boš opazoval lunje (29. 3.); ob Savo Dolinko, kjer se prepletajo različni življenjski prostori (29. 3.); v ljubljanski park Tivoli, kjer boš opazoval ptice, ki se že skrbno pripravljajo na to, da bodo v parku vzgojile svoj zarod (2. 3.) in na Bakovsko gramoznico (1. 3.).

8. marca bo v mestnih parkih v Murski Soboti, Ljutomeru in Radencih potekala akcija spoznavanja ptic Ptički se ženijo. Obiskovalci bodo lahko med 8. in 12. uro na stojnicah poslušali o pestrosti ptic pri nas in izdelovali primerne gnezdilnice.
Za podrobnejši pregled marčnih dogodkov klikni sem.


Pustno rajanje

Fotografiji: Arne Hodalič (drežniška maska); © Shutterstock (kurent)

imageNa Ptuju te seveda čaka Kurentovanje. Osrednji dogodek, 54. Mednarodna pustna in karnevalska povorka, bo 2. marca, od 13. ure naprej. Na cerkniških ulicah se na pustno nedeljo, točno okoli 12.32, začne slavnostna povorka v čast žabam in njihovi kraljevi družini. Ljubljanski Zmajev karneval, ki ga bodo poleg že tradicionalnega zelenega zmaja vodili Rimljani, lahko obiščeš na pustno soboto (1. 3.) ob 11. uri. Godlarji pa te na pustno nedeljo ob 13.30 seveda čakajo v Šenčurju, le kako jo bodo zagodli letos? Za smučarje pa na Starem vrhu nad Škofjo Loko v nedeljo 2. marca prirejajo že 4. smučarski karneval s tekmo v pustnih maskah. 


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.