Kitajsko zlato

image

Zlato, skupaj z žadom in svilo, je bilo na Kitajskem prestižna surovina, hkrati pa je veljalo za pomemben simbol družbenega položaja in bogastva. V Narodnem muzeju Slovenije je v razstavi Zlato kitajskih cesarjev na ogled 145 izbranih zlatih izdelkov iz dinastije Ming.


Najdan

image

11. decembra obeležujemo mednarodni dan gora. Naša najvišja gora Triglav (po novem) meri manj kot 2864 metrov. Ali veš, kako je vršac dobil ime? Menijo, da po svoji troglavi obliki ali po slovanskem bogu Triglavu.


Dobra volja je najbolja!

image

Kekec je letos praznoval svoj 100. rojstni dan. Edinstveni junaški fant, ki je desetletja pozneje doživel kar tri filmske upodobitve, nas s pogumom in bistrimi domislicami še danes navdušuje.


Utrinki

image

Na nočnem nebu lahko pogosto opazimo utrinke. Najpogosteje le kratko zažarijo, potem pa izgorijo v Zemljinem ozračju.


Punčke iz cunj

image

Ob pogrnjenih mizah, svetlečih okrasitvah in veseljačenju na mestnih ulicah marsikdaj pozabimo, spregledamo ali nočemo videti tistih, ki se ne morejo veseliti. 


Na velikih platnih

image

Kdo bo poskrbel za predpraznično vzdušje? Izbirate lahko med godrnjavim zelenim možicem, ki sliši na ime Grinch, ali Galci: druidom Panoramixom, Asterixom in Obelixom. Preveri, kaj si bomo novega v decembru lahko ogledali v kinematografih.


Glasba, ples, blišč

image

Letošnji slovenski odrski glasbeni hit je po mnenju marsikaterega gledalca in poslušalca muzikal Briljantina. Kako tudi ne, saj je za odlično priredbo pesmi poskrbel Tomaž Domicelj, duhovite dialoge pa je poslovenil Boštjan Gorenc - Pižama.


Bučno olje v najvišji stavbi na svetu

image

Na svetu raste okoli 820 buč, a le iz ene sorte se dela olje – in ta avtohtona slovenska sorta se imenuje slovenska golica. Nasploh je bučno olje v tujini precej neznano in ostaja posebnost predvsem Slovenije in Avstrije.


Imamo nagrajence 14. fotografskega natečaja!

image

Na 14. Juniorjev natečaj za najfotografijo smo prejeli 166 fotografij, ki jih je posnelo 72 mladih fotografov iz vse Slovenije. Strokovna žirija je že izbrala nagrajence! Vsem mladim fotografom čestitamo za ustvarjalnost, izvirnost in pogum, da so svoje fotografije poslali na natečaj, nagrajencem pa iskreno voščimo za uspeh. Preveri, kdo so letošnji nagrajenci!


Znan je nagrajenec Juniorjeve nagradne igre

image

V okviru nagradne igre NG Junior »VREDNOSTNI BON 2018«, smo izžrebali nagrajenca, ki prejme vrednostni bon v znesku 100 € za nakup športne opreme v trgovinah Intersport.


Facebook

FB

Junior se je pridružil pisani druščini uporabnikov Facebooka. Pridruži se jim tudi ti!image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko podzemnih jam imamo v Sloveniji?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.